Af Niels Hilker, formand for DN Sorø
DN Sorø har sendt nedenstående kommentarer til Region Sjællands udkast til strategi mod jordforurening. Vi peger bl.a. på 5 konkrete arealer i Sorø Kommune, hvor vi er bekymret for en tikkende “generationsbombe”, hvis regionen ikke intensiverer at rydde op i fortidens synder og sikrer tilstrækkelig økonomi til at få det gjort.
Kommentarer til Strategi mod jordforurening
DN Sorø har nedenstående kommentarer til Region Sjællands forslag til Strategi mod jordforurening 2021-2030, som er i høring frem til den 28. marts 2021.
Strategien synes at være er udarbejdet på et højt fagligt niveau, men har efter DN Sorøs opfattelse behov for følgende forbedringer.
1. Et overblik over om den nuværende finansiering er tilstrækkelig til at få ryddet op i fortidens synder. Hvor lang tid vil det tage, hvis alle de alle alvorlige forureninger i regionen skal fjernes?
2. Hvor alvorlig er udfordringerne inden for jordforurening? Kan der sættes navn på, hvor de vigtigste generations forureninger i regionen er i dag – og beløb på oprensning og fjernelse af disse?
3. Et ordentligt kort, evt. som link, hvor man kan med zoom-funktion kan se ned på den enkelte kommune, hvor de alvorlige forureninger er. Kortet på side 9 omfattende hele regionen ligner et helt uoverskueligt puslespil. Det mangler tillige stednavne og kommune afgrænsninger.
4. Opgørelse i forhold til kommuner, hvor de betydelige jordforureninger er.
5. Udfordringer i forhold til nye mulige forureninger, der er på vej. Vi ser en stigning af deponi på landbrugsarealer af jord fra byggerier, hvor der kan være risiko for forurening. Klagenævnet har netop hjemvist en sag fordi kommunen ikke havde undersøgt om de ønskede mængder jord, overstiger, hvad der er nødvendigt for den landbrugsmæssige drift.
6. At det i strategien foldes bedre ud, hvad regionens rolle er helt præcist på jordforureningsområdet med nogle illustrerede eksempler, så det blev tydeligt og operationelt for flere end fagfolk.
Derudover vil vi gerne henlede regionens opmærksomhed på 5 områder i Sorø Kommune, hvor vi kan være bekymret for forurening af grundvand og af overfladevand via grundvandsforureninger:
1. Korkfabrikgrunden i Pedersborg (Fuldbyvej 4, Sorø). Vi har gentagne gange set eller fået rapporteret, at der udsivning i grøfter umiddelbart op til Tuelsø med væsker, der ligner maling og lugter kemisk. Vi gør løbende kommunen opmærksom herpå, og bliver orienteret om, at det er Regionen, der er myndighed for de kortlagte arealer på Fulbyvej 4 og prioriterer indsatsen.
2. Sjællands Lastvognsophug (Hestehavevej 4) har et større uafdækket deponi med byggematerialer, der er PCB-forurenet. Deponiet stammer fra nedrivning af Frederiksberg Skole. Vi ved ikke om PCB kan gå i grundvandet og evt. herfra forurene overfladevand, men vi mener, at det er forhold, som bør vurderes.
3. Den tidligere gummifabrik i Stenlille (Tjørntvedvej 4). Her er massiv forurening bl.a. med olie, PAH, phenol og chloroform midt i stationsbyen.
4. Den tidligere fabriksgrund fra Dansk Cykelmateriel (Sværdsholtevej 3 i Vedde). Fabrikken havde et galvaniseringsanlæg og grunden er bl.a. forurenet med tungmetaller, chrom og cyanid, hvilket også udgør en sundhedsrisiko i landsbyen.
5. Den meget store tidligere losseplads ved Løng (Kalundborgvej, nord for Sorø, der er afdækket med jord kan tænkes at forurene grundvand og være årsag til udsivende gas, der måske burde opfanges.