Fem elever fra elevrådet på Sorø Privatskole tog en dag ud af skoleskemaet for at tage til Danmarks største demokratifestival, Ungdommens Folkemøde. Det fandt sted i dagene torsdag-lørdag 6.-8. september.
Ungdommens Folkemøde er en kæmpe demokratifestival i Valbyparken for unge med taler, debatter og workshops i øjenhøjde med de unge og til gensidig inspiration. Sorø Privatskole ser det som en del af den demokratiske dannelse af eleverne. Det er lovbestemt, at eleverne på de frie grundskoler skal modtage en undervisning, der forbereder dem til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre. Det handler blandt andet om kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.
”Vi lærer noget om, hvordan ungdommen kan blive en del af samfundet. Selvom vi er unge, så er det vigtigt, at vi får følelsen af, hvad det vil sige at have indflydelse, og en idé om, hvad vi unge er en del af, og hvad vi skal arbejde videre med som voksne. Her bliver vi ikke kun inspireret fra voksne til unge, men også fra unge til unge. Det er jo også, hvad et elevråd er. Vi skal få de yngre elever til at være med og få dem til at se tingene i et større perspektiv,” fortæller Carla Mogensen, elevrådsformand på Sorø Privatskole.
Eleverne kunne for eksempel se Stegger & Toft, kendt fra P3, interviewe ungdomspolitikere, overvære en paneldebat omkring HPV-vaccinen og lytte til politikerne Morten Østergaard, Pernille Skipper og Anders Samuelsen, da de fredag holdt tale til ungdommen.
”Jeg tror, det ville rykke noget, hvis hele klassen kom til folkemøde, men det er ikke fordi, man tænker mere på demokrati bare fordi, man ved mere om demokrati. Man skal også have en personlig holdning til det. Man skal have en eller anden motivation. Jeg er medlem af Amnesty International og elevrådet, fordi det betyder noget for mig, og fordi det er en fed følelse at få indflydelse og gøre en forskel. Det kan man også bruge, når man bliver ældre. Vi lærer at tale sammen og opføre os på en bestemt måde. Jeg vil helt klart opfordre andre til at tage del i demokratiet,” tilføjer Carla Mogensen.
Arrangørerne af Ungdommens Folkemøde anslår, at over 35.000 unge deltog i folkemødet.
Udover at sende elever til Ungdommens Folkemøde, sender Sorø Privatskole 9. klasserne til undervisningsforløbet Politiker for en dag, fejrer FN’s Børnekonvention og gennemfører det landsdækkende Skolevalg. Derudover har skolen elevrådet og en miljø-, lege- og skolepatrulje, hvor eleverne gennem en frivillig indsats bliver en del af noget større.