Hvert nytår får skadestuerne besøg af mange børn, der er kommet galt afsted med fyrværkeri. Og mange af skaderne skyldes manglende beskyttelsesbriller. Opfordringen fra GF Forsikring til de vestsjællandske forældre er derfor, at de skal tage en snak med børnene om fyrværkeri, inden nytårsforberedelserne for alvor går i gang.

De fleste forbinder nytårsaften med lækker mad, champagne, serpentiner og 90-års fødselsdag. Men ungerne glæder sig nok mest til at skulle kaste med knaldperler, sende raketter til vejrs og høre hvor højt, heksehylene lyder.

Under nytårsforberedelserne kan mange forældre imidlertid glemme at vejlede deres børn tilstrækkeligt om, hvad de skal være særligt opmærksomme på, inden de tænder lunten. Den manglede snak om nytårskrudtet kan være en af årsagerne til, at mange vestsjællandske børn ender på skadestuen hvert nytår, mener GF Forsikring.

– Børn tænker ikke altid over, at de skal have briller på, og om de holder sikkerhedsafstanden, når de fyrer krudtet af. Det er derfor vigtigt, at forældrene sætter rammer for, hvad børnene skal huske, når de er i gang med at skyde af. Et godt tidspunkt at tage en snak med sine børn er i juledagene, hvor man har tid og ro til det, siger Charlotte Wiik fra GF Vestsjælland med kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk. Hun minder samtidig om, at man må bruge fyrværkeri fra 27. december.

Halvdelen glemmer brillerne
Ifølge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital havde landets skadestuer sidste nytår besøg af 65 børn i alderen 0-14 år med fyrværkeriskader. Fyrværkeriskader blandt børn udgør derved en fjerdedel af skaderne i nytårsdøgnet, hvor der i alt blev rapporteret 254 fyrværkeriskader. Skadetallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en kedelig tendens blandt børnene, for i hele 47,5 procent af tilfældene havde børnene ikke beskyttelsesbriller på, da skaden skete. Det er ifølge GF Forsikring en bekymrende tendens.

– Det er lidt skræmmende at læse, at så mange børn ikke har brugt sikkerhedsbriller, da de kom galt afsted med fyrværkeriet. Øjne og hænder er nogle af de steder på kroppen, som er mest udsatte, og det kan få store konsekvenser for deres videre liv, hvis de kommer alvorligt til skade. Det er derfor vigtigt, at forældrene holder øje med deres børn, når de er ude at skyde af og sørger for, at de tager ordentligt hensyn, siger Charlotte Wiik.

Ulykkesforsikringen dækker – måske
Udover at sikkerhedsrådene mindsker risikoen for, at du og dine børn kommer til skade, så kan det ifølge GF Forsikring også have konsekvenser for, om forsikringen dækker, hvis du kommer til skade. Er du fx påvirket af alkohol, når du fyrer fyrværkeri af, eller går du tilbage til en fuser, kaster fyrværkeri eller opbevarer fyrværkeriet i lommen, så kan det have konsekvenser for om ulykkes- og ansvarsforsikringen dækker skaderne.

Fakta:
De fem sikkerhedsråd om fyrværkeri
– Brug altid beskyttelsesbriller
– Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
– Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
– Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
– Gå aldrig tilbage til en fuser.

FOREBYG ØJENSKADER: Brug de stille juledage til at tage en snak med børnene om, hvordan de håndterer fyrværkeri sikkert, så de får et sjovt og hyggeligt nytår, opfordrer GF Forsikring på Vestsjælland. Foto: Thinkstock/GF-arkiv.