Af Kasper Støvring
Fotograf: Susanne Bille Kristensen
Jeg holder meget af at komme i antikvarboghandlere, så da jeg til min overraskelse opdagede, at der findes en sådan i Sorø, besluttede jeg mig straks for at besøge den. Men det viste sig sværere end som så. Den var nemlig ikke lige til at finde. Først da jeg havde bevæget mig ind i en baggård og skulet ind ad vinduerne til en kælder, lykkedes det mig at indfinde mig på rette sted – i Foghs antikvariat i Storegade 29B.
Antikvariatet i Storegade er altså et ganske lille kælderrum, en hule stuvende fuld af bøger. Tilmed findes der et lager på Fulbyvej med tusindvis af bøger stablet på mange meter hyldeplads, gemt væk i adskillige kroge og hjørner, forgrenet dybt nede i små gange.
Da jeg besøgte lageret måtte jeg låne en kasket med en lille lygte i, så jeg bedre kunne orientere mig i de mørke rum. Men som i antikvariatet var der opmagasineret masser af viden; jeg forestiller mig, at det er som at befinde sig i hjernens krinkelkroge.
En hjerne er et meget godt billede på et antikvariat. For landets antikvariater udgør på en måde vores kulturs litterære hukommelse. Her findes en del af vores samlede kulturarv i form af gamle bøger, der aldrig bliver forældede, og som rummer en viden, der stadig er brugbar. Antikvariater er samfundsbærende institutioner, som dog trues af lukning overalt i landet; butiksdøden kender man også i Sorø, så derfor denne opfordring: brug din lokale butik, også antikvariatet!
Vi lever i en nutidsfikseret samtid, der på mange måder mangler respekt for fortiden. Også derfor er antikvariater hårdt ramt. Antikvariatet bevarer det, der truer med at gå tabt, jo især gamle bøger, der ikke sættes på boghandlerens store udsalgsliste, og som ikke destrueres af forlagene, når de ikke længere kan sælges i almindelige boglader.
Der var engang mange antikvariater i landet, nu er der næsten ingen. Når – og hvis – folk køber bøger, så gør de det andre steder, f.eks. i supermarkeder eller til nød i de internetbaserede antikvariater, som ikke behøver at betale dyre huslejer. Finn Sjøstrøm er enig heri, og Finn er ejeren af Foghs Antikvariat (Fogh er Finns mellemnavn):
”Bogbranchen vil formodentlig indenfor de næste 6 år blive reduceret fra ca. 100 antikvariater i Danmark til det halve, og en del af butikkerne vil lukke og gå over til internetsalg.”
I vores hastige og omskiftelige samtid er antikvariater vigtige, fordi de som vores litterære hukommelse bevarer det, der ikke er ”oppe i tiden”. Det er Finn Sjøstrøm helt enig i. ”Det er jo stedet, hvor du kan finde alt – jeg higer og søger i gamle bøger.”
I Foghs antikvariat kan man finde romaner, digte, noveller, biografier, historiske bøger, krimier og essays, og man kan snildt finde fine udgaver af klassikerforfattere som Johannes V. Jensen, Herman Bang og J.P Jacobsen. Der er nye og gamle, slidte og velbevarede, dyre og billige bøger. Mest det sidste, for Finn er god at handle med.
”Jeg kom ind i branchen ved en tilfældighed”, fortæller Finn Sjøstrøm. ”For ca. et år siden købte jeg 30 store flyttekasser med bøger på et kræmmermarked, og siden må man vist sige, at det har grebet om sig. Jeg havde ingen baggrund indenfor litteraturbranchen. Derimod har jeg arbejdet med næsten alt inden for it-branchen.”
Antikvariatet er da også mest en hobby for Finn Sjøstrøm, for til daglig er han ansat 37 timer ugentlig i Sorø Boligselskab.
Hvordan får du fat i bøgerne?
”Folk afleverer, og jeg køber. Jeg har også modtaget fra Alsted-Fjenneslev og Slaglille Bjernedes årlige loppemarkeder. Jeg er i øvrigt ikke selv bogsamler – bare samler, ifølge min kone.” Der er dog ikke så meget tid til selv at læse bøger, indrømmer Finn Sjøstrøm, men når han endelig læser, er det mest biografier og krimier, der interesserer ham.
Finn Sjøstrøm er medlem af et netværk af boghandlere, og han udbyder også sine bøger på nettet: ”Jeg er blevet medlem af PAF, Provinsantikvarboghandlernes forening, der har hjemmesiden www.findbogen.dk. Interessen for mit antikvariat var størst i starten, og det kan lige løbe rundt i dag. Det er heldigvis besøgende af alle aldre og typer, der indtil nu har kigget ind.”
Finn Sjøstrøm siger, at han ikke har nogen fornemmelse af, hvilke bøger han sælger flest af, selv om han som en selvfølgelighed har ført regnskab med det.
Da jeg besøgte dig, skulle jeg lede lidt efter butikken, før jeg fandt den. Er det med vilje, at du holder butikken lidt hemmelig?
”Nej, det er ikke med vilje, men reklamebudgettet er ikke så stort. Jeg vil også gerne vente med at gøre mere opmærksom på antikvariatet, indtil der er kommet mere styr på bøgerne og placeringen af dem. Men der bliver snart sparket lidt mere til dette!”
Til sidst er der bare at sige: Hvor er det dog fortrinligt, at vi har et antikvariat i Sorø. At der ikke reklameres højlydt og iøjnefaldende for stedet, giver antikvariatet et præg af at være stedet for kendere og bogelskere. Genbrug på bogområdet er en fortrinlig ide, da man jo som bekendt ikke brænder bøger (eller ikke bør gøre det). I en butik som Foghs antikvariat finder man både bøger af affektionsværdi, noget, man har ledt efter i lang tid, eller man støder på noget, man slet ikke havde tænkt over.
En brugt bog har en smuk patina: Det kan ses, at den er læst af andre. Den slags bøger har personlighed, vidner om et levet liv. Antikvariske bøger har også deres egen lugt. Forfatteren Lars Kjædegaard har kaldt den en mærkelig blanding af støv, sommerhus, telt og tom kagedåse.
Under alle omstændigheder er Sorøs ”hemmelige” antikvariat et besøg værd. Man kan som sagt finde det på Storgade 29b (i smøgen bag Svegårds Boghandel). Foghs antikvariat har åbent onsdag og torsdag 16-18:30, fredag 14-18:30 og lørdag 10 til 14.