Af Bo Mouritzen, Kommunalbestyrelsesmedlem – Enhedslisten i Sorø
Endnu engang er der lagt op til, at vi skal vi spare i Sorø Kommune. Der er allerede lavet et såkaldt finansieringskatalog, eller på almindeligt dansk et sparekatalog. Det på trods af, at kommunen er tilført mange millioner for salg af bygninger og 50 millioner i forbindelse med den seneste udligningsreform.
Enhedslisten har i flere år været bekymret for Sorø Kommunes økonomi. Vi har gjort opmærksom på, at den måde det blå flertal har forvaltet kommunens økonomi i de senere år, blot skubbede problemerne foran os.
Problemet er, at Sorø Kommune styres efter en regnearksmodel. For eksempel så har udgangspunktet for at udbygge Frederiksberg alene været, at det gav skattekroner. Der har været meget lidt fokus på at sikre infrastrukturen til de nye borgere, i form af daginstitutioner, skoler, veje, grønne områder mv.
Da Enhedslisten for 4-5 år siden sagde, at vi hellere ville have en kommune på 25.000 borgere, der havde en høj kvalitet, end en kommune på 30.000 hvor der ikke er plads i skole og daginstitutioner.
I år har Enhedslisten i samarbejde med Socialdemokratiet og Radikale et anlægs- og byggestop på Frederiksberg, og at der blev udarbejdet en udviklingsplan for ”Fremtidens Frederiksberg”. Desværre valgte det blå flertal, sammen med SF at stemme dette forslag ned og i stedet fastholde en håbløs politik om at bygge til randen. Det bliver kun mere pinligt, når de samme partier nu brokker sig over manglen på skole- og daginstitutionsplads i området.
Udover et byggestop, har vi foreslået en by-bolig- og bosætningsstrategi, der ser på Frederiksberg, men så sandeligt også Dianalund, Ruds Vedby, Sorø, Stenlille, og landområderne. Intet er kommet igennem den blå mur.
Det nytter ikke at Sorø Kommune stadig styres alle ud fra en regnearksmodel der alene handler om at få økonomien til at passe, fjerner man to medarbejdere, så er lønnen sparet og regnestykket går op. Desværre forholder modellen sig ikke til, at det som medarbejderne har skabt, samtidigt forsvinder. I stedet skal der tænkes mindre i vækst og mere i kvalitet.