Debatindlæg af Nicolai Sandager, Lokalformand Liberal Alliance Sorø
Mette Frederiksen har slået sig op på at være børnenes statsminister. Det klinger dog ualmindeligt hult, når Socialdemokratiet som noget af det første går til frontalangreb på landets 552 fri- og privatskoler ved at foreslå en sænkning af koblingsprocenten fra 76% til 71%.
Det virker, som om man i Mette Frederiksens parti har et noget specielt forhold til den danske skoletradition. Enhver, der har en skolelærer i sin omgangskreds, ved hvor hårdt den famøse folkeskolereform og den medfølgende lov om arbejdstid har været ved undervisningen. Der er gymnasielærere‚ som klager over, at de elever de får op i gymnasiet, ikke har det forventede niveau. Antallet af uuddannede vikarer er eksploderet og antallet af ansatte på landets folkeskoler er faldet markant siden reformen.
Der er for mig en gåde, at man i Socialdemokratiet ikke har selvindsigt nok til at indse, at man måske skulle holde fingrene fra skolerne og give dem lidt fred og frihed.
Men hvad kommer det reelt til at betyde for Sorø?
Sorø Privatskole står til at miste 1.958.076 kr. i tilskud om året. Som en lokal socialdemokrat sagde, så kan man jo bare sætte forældrebetalingen op. Det er jo en løsning. Det ville betyde en stigning for hver af de 651 elever på lidt over 3000 kr. årligt. Det meste af skolens budget på omkring 47 mio. er bundet i lønbudgettet, så hvis man forsat ville kunne være en skole for alle, og ikke kun dem med en velpolstret pengepung, så vælger man nok at kigge på andre muligheder. Det kunne blandet betyde, at man måtte skære i de 130 timer om ugen, man bruger på undervisning af børn med specielle behov, eller man kunne begynde at sætte flere børn ind i klasserne. Der vil under alle omstændighed blive tale om en markant serviceforringelse.
Sorø Privatskole har stået i 132 år og skal nok også ride denne storm af. Men sådan kommer det ikke til at gå med mange andre skoler i Danmark. Antallet af fri- og privatskoler, der har underskud vil stige fra ca. 14% til ca. 43 % på landsplan. Det vil især ramme de små samfund på landet, hvor skolen for eksempel er blevet overtaget af et privat initiativ efter kommunalreformen.
Forskellen mellem land og by vil blive større og uligheden mellem dem med meget og dem med mindre, bliver ligeledes øget.
I Liberal Alliance vil vi gå den anden vej. Det skal nemlig ikke være forældrenes pengepung, der afgør børnenes ret til et frit skolevalg.