Loven skal holdes – også i Kommunalbestyrelsen
Der fandt på kommunalbestyrelsesmødet den 24. marts en helt unødig knægtelse sted af kommunalbestyrelsesmedlemmers mulighed for at benytte Initiativretten til at få forslag taget op direkte på et kommunalbestyrelsesmøde.
Kommunalbestyrelsesflertallets afvisning af behandlingen af de to forslag fra Bo Mouritzen, Enhedslisten, skete ved to afstemninger uden fremført begrundelse og er efter al sandsynlighed ulovlig i forhold til Kommunestyrelseslovens § 11, stk. 1, hvoraf det fremgår : ”Ethvert medlem af kommunalbestyrelsen kan for denne indbringe ethvert spørgsmål om kommunens anliggender samt fremsætte forslag til beslutninger herom”.
Tersløses voldsomme trafikbelastning skal løses
Landevejen gennem Tersløse egner sig på ingen måde til den store og tunge trafik, der hver dag kører gennem byen. Uden sammenligning er Holbergsvej i Tersløse den mest belastede vej i hele Sorø kommune.
I hvert fald i forhold til landevejens ringe beskaffenhed gennem byen: Skarpe sving, kombineret med meget smalle fortove, cykelstier og kørebaner. Med en trafik på ca. 8000 køretøjer i døgnet, heraf mange lastbiler, vil såkaldt ”trafikdæmpende foranstaltninger” blot mindske fremkommeligheden og øge generne for de bløde trafikalter og beboerne.
Den eneste holdbare løsning er en omfartsvej, og her savner Radikale Venstre en grundig undersøgelse af mulighederne for en omfartsvej med en hastighed på max. 60 km/t syd og vest for Tersløse og med videreførelse til et T-kryds på Per Degnsvej.
Denne omfartsvej vil sikre de bløde trafikanter i Tersløse og ved Holbergskolen, og den vil hver dag være til glæde for 8000 bilister. Selv om trafikstøjen for en del af Tersløses beboere herved bliver flyttet fra deres forhaver til deres baghaver, vil alle kunne glæde sig over en fredelig og sikker gade gennem hele byen.
Arkitekturråd i Sorø Kommune
Nedrivning af Sorøs første skole, og byggerier der er skudt op i Sorø by i de senere år, har givet anledning til diskussion. Både borgere og politikere har stillet spørgsmål ved det æstetiske udtryk, mangel på helhedstænkning og fravær af god arkitektur.
Medlemmer af kommunalbestyrelsen har stor magt når det gælder lokalplaner, men de er ikke valgt på grund af deres indsigt i, eller interesse for kulturarv og byudvikling. Det kan man naturligvis ikke kræve de har.
For at tilvejebringe et mere kvalificeret og fagligt grundlag før en politisk beslutning anbefaler vi derfor, at der nedsættes et Arkitekturråd.
Et Arkitekturråd, som allerede findes i flere kommuner, skal bidrage med viden og uvildig faglig rådgivning, og medvirke til en hensynsfuld og bæredygtig udvikling af by- og landskabskulturen i hele Sorø kommune, til glæde for alle borgere.