Ludvig Holberg kommer nu til at stå i forhaven til sin herregård med ansigtet vendt mod kirken på den anden side af Holbergsvej i Tersløse. På søndag den 5. juli vil en ny stenskulptur af den berømte forfatter blive afsløret ved en lille højtidelighed foran Tersløsegaard. Det er første gang en statue af Holberg opstilles siden 1898, da Bissens Holbergstatue blev stillet op i Sorø Akademihave. Statuen af Holberg foran Det Kgl. Teater, udført af Theobald Stein, er fra 1875.
Den ny Holbergskulptur skænkes Tersløsegaard af den lokale kunstner Rune Glyholt, som i sin udformning af Holbergs hoved har været inspireret af den buste, Bertel Thorvaldsen udførte i 1839 (som findes i Røde Sal på Sorø Akademi og i kopi på Tersløsegaard). Hovedet monteres på en mandshøj sokkel, doneret af Stenhuggeriet i Jyderup. Skulpturen placeres i et støbt fundament foran bøgehækken og den gamle brønd, så Holberg bliver synlig fra landevejen.
Rune Glyholt har et taget et halvt århundredes tilløb til at skabe sin Holbergfigur. I 1969 købte han Tersløses gamle bageri og forsamlingshus over for Tersløsegaard og etablerede autoværksted på stedet. Der gik han så med sideblik til Holbergs bolig og skruede på biler indtil 2008, da han solgte værkstedet (det eksisterer stadig som ”Glyholt Auto”) for at hellige sig sin passion for billedkunst. Som formand for den fond, der overtog afdøde kunstner Lars Saltofte Larsens bondegård og omfattende samling af malerier og skulpturer har han været primus motor i udviklingen af institutionen, der nu kendes som ”Kunstnergaarden” i Dianalund. På gården er både indrettet malerværksted og stenhuggerværksted, og det er her, autodidakte Rune Glyholt har udfoldet sine kunstneriske ambitioner.
275 års jubilæum markeres samtidig
Afsløringen af Holbergskulpturen foretages af Den Holbergske Stiftelses bestyrelsesmedlem Susanne Søhuus søndag den 5. juli klokken 13.00. På dagen markeres samtidig 275-års jubilæet for Holbergs køb af Tersløsegaard. Det var i 1745 Ludvig Holberg erhvervede Tersløsegaard. Han havde nogle år forinden købt Brorupgaard i nærheden af Slagelse og sammenlagde de to ejendomme til det store gods, som fik navnet ”Friherreskabet Holberg”. Det kommer historikeren Stig Fjord Nielsen til Tersløsegaard kl. 14.30.for at fortælle om. Stig Fjord Nielsen, som bor i Bildsø ved Storebæltskysten, er cand. mag. i historie og samfundsfag fra København Universitet. Han har gennem mange år arbejdet med formidling af historie, navnlig vestjællandsk lokalhistorie, og har skrevet bl.a. ”Slagelse Centralbibliotek gennem 100 år” og ”H.C. Andersen og Vestsjælland” samt ikke mindst ”Ludvig Holberg – en godsejer på Vestsjælland”.
Søndag 5. juli
Kl. 13.00 : Afsløring af ny Holbergstatue foran Tersløsegaard
Kl. 14.30 : Holberg som godsejer – 275 års jubilæum for Holbergs køb af Tersløsegaard. Historikeren Stig Fjord Nielsen fortæller. (Entré: 100 kr.)
Holberg Museet er åbent alle lørdag-søndage kl. 12-16 til og med den 6. september.
LUDVIG HOLBERG MUSEET TERSLØSEGAARD
Holbergsvej 101, 4293 Dianalund
www.tersloesegaard.dk