Ny bog sætter fokus på venskaber som nogle af de vigtigste relationer i livet. ”Vi skal tale mere om vores venskaber – ellers står vi alene med både de gode og de svære ting i venskaberne,” mener forfatterne Signe Foersom og Stine Rusbjerg Guldager. Venskabets kunst er deres første fælles bog. Stine bor på Frederiksberg i København, Signe bor på Frederiksberg i Sorø. Bogen kan købes hos Skotte Stentoft på Sorø Station.

”Venskaber gør os både sundere og gladere og får os til at leve længere. Men det er en relation, som sjældent er i fokus i samfundsdebatten og i vores samtaler.” Sådan siger Signe Foersom og Stine Rusbjerg Guldager, der debuterer med deres første fælles bog Venskabets kunst, som netop er udkommet på Byens Forlag.
Idéen til bogen udsprang af en undren over, hvor lidt venskab fylder både i medierne og i vores samtaler, hvor det ofte står i skyggen af parforhold og familierelationer.

”Vi havde en oplevelse af, at venskaber var langt vigtigere, end vi ofte er bevidste om. Det gav os lyst til at bringe venskabet frem i lyset og – forhåbentlig – ind i samtalerne,” siger Stine Rusbjerg Guldager.

Alle har erfaringer
De to forfattere satte sig for at udforske venskabets betydning for helt almindelige mennesker i nutidens Danmark, og bogen er derfor bygget op om en række interviews med mænd og kvinder i forskellige livssituationer.

”Alle mennesker har erfaringer med venskab, så vi syntes, et godt sted at starte var at dele et udpluk af disse erfaringer. Pointen er, at vi kan lære en masse af hinanden, hvis vi tør tale om venskab – både når det går godt, og når noget er svært i relationerne,” siger Signe Foersom.

Derfor kan man i bogen blandt andre møde Lisa, som har mistet sin bedste veninde til kræft, Nicklas, som bruger sine soldaterkammerater, når de indre dæmoner fra udsendelsen til Afghanistan skal holdes i ave, og venindegruppen, som har holdt sammen gennem fem årtier. Man møder også en række af de 700 mennesker, som har deltaget i forfatternes spørgeskemaundersøgelse, Venskabsundersøgelsen, fra 2019. Endelig bidrager nogle af landets førende forskere inden for blandt andet ensomhed og adfærdsmønstre i venskaber.

Venskab er noget, man gør
De to forfattere vil gerne gøre op med forestillingen om, at venskab ”bare er noget, man har.”

”Det er en udbredt opfattelse, at venskab er noget, der sker mere eller mindre af sig selv. Men sommetider er der brug for, at vi gør en aktiv indsats. Og her hjælper det, hvis vi sætter ord på tingene. Når vi bliver mere bevidste om vores venskaber, kan vi bedre handle – også hvis noget i venskabet i svært,” siger Signe Foersom.

Samtalestarter
Venskabets kunst er en samtalestarter, som inviterer læseren til at reflektere over sine egne venskaber og betræde nye veje i relationerne.

”Vi håber, at vi ved at tale om både det dejlige og det svære ved venskaber får åbnet for samtalerne om, hvordan vi bliver endnu bedre til venskaber, og hvordan vi hjælper hinanden, for eksempel i venskabskriser. Hvis vi bruger bogen som samtalestarter, kan den måske være med til at skabe en større rummelighed iblandt os,” siger Stine Rusbjerg Guldager.

Foto: Thomas Danielsen