Over 25 procent af de unge i Sorø Kommune, som afslutter folkeskolen i 2018, har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Dermed har Sorø Kommune allerede nået regeringens mål om, at 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse – og ligger langt over landsgennemsnittet på knapt 20 procent.
Det skriver Sorø Kommune til Dit Sorø.
Hvis Danmark skal have den fornødne faglærte arbejdskraft i fremtiden, forudsætter det, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Regeringen har derfor sat det som et mål, at hver fjerde ung i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen.
Dét mål giver ikke sved på panden i Sorø Kommune. Her ligger andelen af unge, som går den faglærte vej, nemlig allerede over 25 procent, og har været stødt stigende siden 2016.
Det glæder borgmester Gert Jørgensen, som fremhæver det stærke samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), som en del af forklaringen på succesen.
“Jeg ser det som et udtryk for, at det gode samarbejde mellem vores skoler, virksomheder og UU virker efter hensigten. Når vi øger de unges kendskab til virksomhederne og til de forskellige brancher, så får flere mod på at gå den erhvervsfaglige vej. Det er meget positivt, at vi i samarbejde med erhvervslivet er godt i gang med at sikre fremtidens vækst i samfundet og i virksomhederne,” siger han.
Fælles indsats bærer frugt
Sorø Kommune arbejder målrettet på at skabe gode rammer om skole-virksomhedssamarbejdet og har i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og UU inden for de senere år skabt en bred palet af samarbejdsprojekter, hvoraf en stor del har til formål at styrke de unges kendskab til de mange muligheder, der ligger i at tage en erhvervsuddannelse.
“Skole-virksomhedssamarbejdet omfatter alt fra virksomhedsbesøg og gæstelærerordninger og praktikforløb til to store, årlige events, nemlig Job- og Uddannelsesmessen i januar, hvor alle kommunens 8. og 9. klasseelever får mulighed for at møde flere end 50 forskellige virksomheder og uddannelsesinstitutioner, og First LEGO League-turneringen i november, hvor 16 virksomheder deltog som sponsorer sidste år,” siger Henrik Madsen, Fagcenterchef for Børn og Familier i Sorø Kommune.
Han understreger dog, at Sorø Kommunes ambitioner ikke slutter her.
“Vi vil fortsætte med at udvikle samarbejdet mellem skoler og virksomheder. Blandt andet har vi udviklet et digitalt virksomhedskatalog, hvor virksomheder og skoler nemt og målrettet kan finde relevante og konkrete samarbejdstiltag.
For os handler det ikke så meget om at nå en bestemt procentsats, som om at give alle unge de bedst mulige forudsætninger for at gennemføre en uddannelse og skabe sig et godt udgangspunkt for et godt arbejdsliv i fremtiden. Og vi oplever, at det er en ambition, som mange virksomheder gerne vil bidrage til,” siger han.