Når Sorø Kommunes medarbejdere i hjemmeplejen, på plejecentrene og i den kommunale tandpleje fra 1. juni næste år trækker i arbejdstøjet, vil de iføre sig Danmarks mest bæredygtige arbejdstøj.
Det skriver Sorø Kommune til Dit Sorø.
Sammen med ni andre sjællandske kommuner har Sorø Kommune netop indgået en aftale med De Forenede Dampvaskerier A/S om levering af bæredygtigt arbejdstøj produceret enten af økologiske bomuld eller af BCI-mærket stof, som er de to førende standarder for bæredygtighed inden for beklædning.
Aftalen er indgået efter et fælles udbud mellem de 10 sjællandske kommuner.
Det første tøj leveres i sommeren 2019, og de næste seks år skal De Forenede Dampvaskerier A/S stå for arbejdsbeklædningen til i alt ca. 8500 medarbejdere i de 10 kommuner.
Borgmester Gert Jørgensen siger:
– Udbuddet er et fremragende eksempel på, at miljømæssig og økonomisk bæredygtighed kan gå hånd i hånd. Det er meget positivt, at vi kan skifte til noget mere miljøvenligt arbejdstøj og samtidig spare penge.
Bæredygtighed var et krav
Bæredygtighed og minimering af miljøbelastende ressourcer foruden krav om slidstyrke, farveægthed, allergivenlighed og industrivaskeriegnet var kravene, da Sorø Kommune sammen med ni andre sjællandske kommuner i efteråret 2017 udbød opgaven med arbejdsbeklædning.
Tre leverandører bød på opgaven, som blev vundet af DFD (De Forenede Dampvaskerier A/S), som fra 1. juni 2019 og frem til udgangen af maj 2025 skal stå for levering af arbejdsbeklædningen til de 10 sjællandske kommuner.
Aftalen omfatter beklædning for plejecentre, hjemme- og hjemmesygeplejen, køkken og kantiner, og genoptræning/rehabilitering samt kommunal tandpleje.
Største kommunale udbud af arbejdstøj
Udbuddet er det største kommunale udbud af arbejdstøj nogensinde, og der forventes et samlet besparelsespotentiale for de 10 kommuner på årligt 4 mio. kr. i forhold til de nuværende aftaler.
Tøjet er produceret bæredygtigt enten med økologisk bomuld (Organic Cotton Standard) eller BCI (Better Cotton Initiative), som er de to førende standarder for bæredygtighed i beklædning. Når tøjet er slidt, genanvendes tekstilerne i nye materialer, der giver værdi i andre sammenhænge.
Forud for leveringen af tøjet til juni 2019 skal alle medarbejdere måles op, så tøjet er klar i de rette størrelser, når kontrakten starter. På den måde får alle medarbejdere lov til at prøve tøjet, så de kan vurdere, hvilke dele der passer bedst til deres daglige opgaver.
FAKTA
Om FUS
Fællesudbud Sjælland blev etableret i 2008 og er et dynamisk og strategisk indkøbsfællesskab mellem 16 af de 17 kommuner i Region Sjælland. FUS er et af landets større indkøbsfællesskaber med en beregnet samlet indkøbsvolumen på omkring 18,5 mia. kr.
Udbuddet
Tre leverandører bød på opgaven, som blev vundet af DFD (De Forenede Dampvaskerier A/S), som fra 1. juni 2019 og frem til udgangen af maj 2025 skal stå for levering af arbejdsbeklædningen til 8.500 medarbejdere i de 10 sjællandske kommuner. DFD leverer allerede i dag beklædning til syv af de 10 kommuner.
Vægtningskriterierne for udbuddet fordelte sig med 40 % på pris, 35 % på service, samarbejde og bæredygtighed og 25 % på sortiment. DFD bød ind med DFD balance, som er en egenproduceret og bæredygtig tøjkollektion. Den nye aftale bliver Danmarks hidtil mest bæredygtige tøjløsning, hvor alle tekstiler fra serien kan indgå som råvarer i nye produkter, når de kasseres.
Der forventes et samlet besparelsespotentiale for de 10 kommuner på årligt 4 mio. kr. i forhold til de nuværende aftaler. Sorø Kommune forventer at spare mindst ca. 400.000 kr. årligt.
De 10 kommuner
Aftalen er indgået i et fælles udbud mellem Sorø, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Ringsted, Faxe, Greve, Lejre og Guldborgsund kommuner.