Halvdelen af bilisterne oplever ofte, at andre kører for tæt på dem, viser en ny undersøgelse.
Det er vigtigt, at man holder god afstand til køretøjet foran. Ifølge loven skal der altid være så god afstand, at der ikke er risiko for at køre ind i den forankørende, hvis vedkommende pludselig standser eller sætter farten ned.
Men det er langt fra alle bilister, der holder den nødvendige afstand. I en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Epinion har gennemført i august og september, svarer 49 % af bilisterne, at de meget ofte eller ofte oplever, at bilen bagved kører for tæt på dem, når de kører på landevej eller motorvej.
Lidt over halvdelen af bilisterne svarer dog også, at de ikke selv ved, hvor meget afstand de skal holde til biler, som de kører bagved.
– Det skaber stor utryghed, når en bil ligger tæt på andre køretøjer. Og det er også risikabelt. For hvis den forreste bil pludselig bremser eller sætter hastigheden ned, hvis der sker noget uforudset, så kan det hurtigt gå galt, når man kører for tæt, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Adfærd skaber irritation og farlige situationer
I en anden undersøgelse har Rådet for Sikker Trafik spurgt bilisterne, hvorfor de nogle gange kører for tæt på andre bilister, og hvad det gør ved dem, som det går ud over.
I undersøgelsen svarer hver tredje af dem, der kører for tæt på andre biler, at de gør det for at få bilen foran til at køre hurtigere eller trække ind til højre. Ud over at den adfærd er ulovlig, så viser undersøgelsen også, at det opfattes som ubehageligt, irriterende og stressende for mange af dem, der oplever det.
Og hvis man føler sig presset til at trække ind til højre, selv om der ikke er ordentlig plads til det, så kan det føre til farlige situationer, advarer Rådet for Sikker Trafik. Derfor er anbefalingen, at man tager den med ro og holder god afstand, selv om man gerne vil hurtigere frem.
Mange påkørsler bagfra
Påkørsler bagfra er årsag til ca. hver 6. dræbte og alvorligt tilskadekomne i motorkøretøjer, og er den tredjehyppigste ulykkessituation efter eneulykker og frontalkollisioner, viser tal fra Vejdirektoratet. Det er derfor også et område, som politiet har opmærksomhed på.
– Politiet møder alt for ofte bilister, som med vilje presser den forankørende ved at køre for tæt på. Samtidig møder vi bilister, som tror, at deres evner til at foretage en nedbremsning sagtens kan redde dem fra en påkørsel, selv om de kører meget tæt på forankørende. Men desværre ender det alt for ofte i en meningsløs ulykke, og politiets civile videokøretøjer dokumenterer alt for ofte for tæt kørsel, siger Jørgen Christensen, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Det koster et klip i kørekortet samt en bøde på 2.000 kroner samt 500 kroner til Offerfonden, hvis man kører for tæt på den forankørende. Hvis man kører meget tæt, så kan man også få en betinget frakendelse af kørekortet.
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du se, hvordan du holder korrekt afstand.