Sæsonpremiere 5. juni med skuespillerinden Kirsten Olesen
Sidste efterår stod Kirsten Olesen på Skuespilhusets scene som Nille og lod sig grådkvalt belære af sin søn Rasmus Berg, alias Erasmus Montanus, om at hun er en sten *). Hun er den foreløbig seneste i den lange række af skuespillerinder, der har ageret Nille i komedien ”Erasmus Montanus”. Den har siden 1751 været opført 450 gange på Det kgl. Teater!
*) En sten kan ikke flyve
Morlille kan ikke flyve
Ergo: morlille er en sten
Nu har Kirsten Olesen svaret ja til at gæste Tersløsegaard som dagens hovedperson, når sæson 2015 åbnes Grundlovsdag fredag den 5. juni. Den 65-årige skuespillerinde er en af dansk teaters mest erfarne fortolkere af Holbergs kvinderoller. Af publikum er hun samtidig elsket for utallige roller i store TV-serier som Bryggeren, Hotellet, Arvingerne og som tjenestepigen Agnes i Matador. Hun har flere gange modtaget Reumertprisen.
Tersløsegaard havde forberedt sig på at sætte Kirsten Olesens ældre kollega Ghita Nørby på plakaten til sæsonåbningen. Ghita Nørby, som nylig fyldte 80 år, har imidlertid meddelt, at hun alligevel ikke har kræfter til det engagement.
Holbergs frimodige kvindesyn
Grundlovsdag vil Kirsten Olesen på Tersløsegaard belyse Ludvig Holbergs frimodige syn på kvinders ligeværd. Det er netop i år 100 år siden, danske kvinder fik valgret med Grundloven af 1915.
Ludvig Holberg var den formentlig allerførste fortaler for ligestilling mellem kvinder og mænd. Både i sine komedier og især i sine epistler og moralske tanker forfægtede han det i 1700-tallet så opsigtsvækkende synspunkt, at ”fruentimmer” ikke burde nægtes uddannelse og embeder, bare fordi de ikke ”bar bukser”. Det var i hans øjne et urimeligt spild af intelligensressourcer, at mennesker af hunkøn ikke kunne indtage deres plads i samfundet på lige fod med mænd. I sine komedier gav Holberg kvinden og kvindesindet dominerende og flatterende plads.