I juni 2020 blev den såkaldte istidsrute på Sjælland færdig, og brochurer, kort og it-opslag er blevet delt ud. Det oplyser Lokalarkivet i Dianalund i en pressemeddelelse.
Istidsruten er etableret af Friluftsrådet med økonomisk støtte fra LAG-midler, EU og Nordeafonden. Kort og brochurer kan fås i bl.a. Dianalund Borgerhus, mens oplysninger i øvrigt kan søges på nettet hvis man googler ”istidsruten”. Selve ruten er på 280 km, og hvis man tager de såkaldte sløjfer med, så bliver den 390 km. Ideen er at man skal cykle eller gå hele eller dele af ruten.
Mange har bidraget med information om ruten, bl.a. Lokalarkivet i Dianalund, selvom ikke meget af ruten går igennem vort område.
Til gengæld er der to af etaperne, der berører vort område; Etape 4: Sorø-Jyderup og Etape 3: Lejre-Sorø. Etape 4 kommer ind i vort område ved Tåderup. Her er der en bænk og et bord ved gadekæret og en tavle, der kort fortæller om Tåderup. Tåderup er interessant fordi her skete en stjerneudflytning af gårdene i år 1800, således at alle gårde blev liggende i landsbyen, mens deres jorde strålede ud fra gårdene. Tåderup er også kendt for, at her boede Lesmeden, den navnkundige landsbysmed, der kunne lave fantastisk skarpe leer, de såkaldte taageruppere. Det siges, at karle på Sjælland ikke ville lade sig fæste, hvis ikke de fik en taagerupper at høste med. Selv fra Jylland, kom der bestillinger. Lesmeden er dog kun kort omtalt på tavlen. Hvis man vil vide mere, må man læse bøgerne ”Langs Landevej 255 bind 6” og ”8 gårde i den tidligere Dianalund kommune”, som begge fås på biblioteket.
Til gengæld kan man på appen ”Tidslommen”, som man gratis kan downloade, høre om Stjerneudskiftningen, når man står på stedet.
Fortsætter man af ruten, kan man kort før landevej 255 overnatte i en shelter, eller slå sit telt op. Ved ”Knoldebjerg”, der egentlig hedder ”Kulebjerg overdrev” er der et såkaldt digitalt oplevelsessted, hvor du ved hjælp af din mobiltelefon får fortalt om landskabet her. Ruten fører herefter forbi mindelunden i Tågerup for den nedstyrtede fly og dermed ud af vores område.
Etape 3 går igennem Stenlille, men forinden standser den ved Naturpark Åmosen på Assentorpvej. I Åmosen er der hele tre digitale oplevelsespunkter foruden et analogt.
Kortene er gode, og de findes såvel digitalt til din smartphone og i papirudgave ligesom der er udmærkede skilte undervejs på ruten. Turen kan varmt anbefales. Man behøver jo ikke tage hele ruten på en gang. Kortene viser genveje, så man hurtigt kan komme hjem igen.