De ca. 250 år gamle lindetræer, der flankerer indgangen til Ludvig Holbergs herregård Tersløsegaard, skal fældes.

Træer er levende organismer og kan, ligesom mennesker, blive ramt af sygdom. Det har både ansatte, beboere og andre beundrere af Tersløsegaards ikoniske lindetræer desværre måttet sande.

I forbindelse med et tilsyn af alle træer på Tersløsegaards område, blev der gjort en trist opdagelse – nemlig, at lindetræerne er ramt af kulsvamp. ”Det ene træ er stærkt angrebet af kulsvamp. Der er risiko for, at træet på et tidspunkt kan falde ned i Hovedbygningen. Derfor har jeg indstillet at træet fældes snarest,” siger skovfoged og akademigartner Anders Grube. Anders repræsenterer Stiftelsen Sorø Akademi og bistår Tersløsegaard med rådgivning og tilsyn af stedets træer. Træerne udgør ifølge fredningsbestemmelserne for Tersløsegaard en arkitektonisk værdi for bygningen, og dermed er fældningen af dem et tab for stedets symmetriske og tidstypiske udtryk.

Holbergs gave til eftertiden – ”Jeg planter træer”
Om træernes alder siger Anders Grube; ”Træerne er gamle, sandsynligvis fra da Holberg udvidede Tersløsegård i 1748. Altså godt 250 år gamle”. Netop derfor er det en trist nyhed, fordi træerne kan være plantet af Holberg selv. I Holbergs ’Moralske Tanker’ fra 17441 skriver Holberg:

”Jeg lader mig alleene nøje med at plante Træer, paa det jeg skal synes at giøre noget i verden”.

Holberg fik ingen børn – muligvis, fordi han ikke kunne. I stedet øgede han landets velstand med træer og oplysningsniveauet med bøger og komedier. Holberg arbejdede til det sidste i ”træets tjeneste” og pådrog sig en lungebetændelse, da han afmærkede træer til vinterfældning for Københavns Universitet i skovene ved Holbæk. Den vinter døde Holberg 69 år gammel den 28. januar 1754. Nationalmuseet hjælper med aldersbestemmelsen Dendrokronologisk laboratorium, en del af Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser (NNU), hjælper til med aldersbestemmelsen af de to lindetræer.

”Når træerne fældes, vil vi indsende en skive til Nationalmuseet, som hjælper os med årringsdatering af træerne. Så får vi forhåbentlig svar på, om det er et af ”Holbergs børn”, vi står med i hænderne,” siger Jeanette Rask Bertelsen, museumsinspektør på Tersløsegaard. Tersløsegaard har kontaktet Slots- og Kulturstyrelsen, som har bekræftet, at træerne ikke indgår i fredningsbestemmelserne, og at vi derfor ikke skal søge yderligere tilladelse til fældningen.

Hvornår skal træerne fældes?
Præcist, hvilken dato træerne bliver fældet, vides endnu ikke, men det bliver i begyndelsen af året 2023. Tersløsegaard takker Stiftelsen Sorø Akademi for at bistå ved rådgivning og fældning af træerne. Gode ideer til udnyttelsen – hjælp modtages gerne Træet skal anvendes fornuftigt – til ære for Holberg. Derfor søger vi hjælp. Alle ideer og donationer er velkomne. ”Hvis der sidder en trædrejer, en skulptør eller en anden kreativ sjæl, som har en idé til, hvordan vi skaber et godt minde ud af træet – til ære for Holberg, så er man meget velkommen til at kontakte mig”, siger Jeanette Rask Bertelsen. Tersløsegaard arbejder lige nu på at finde den bedste løsning for anvendelsen af træet.

Ludvig Holberg Museet Tersløsegaard
• Tersløsegaard er en barokherregård fra 1737 og er i dag en selvejende institution, ejet og drevet af Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard.
• I 1905 blev herregården købt af tidligere elever på Sorø Akademi, der restaurerede og indrettede mindestuer for Ludvig Holberg.
• Tersløsegaard er den eneste af Holbergs boliger der er bevaret den dag i dag. Museet ejer en sten fra Holbergs fødehjem i Bergen.
• Ludvig Holberg købte Tersløsegaard i 1745 og anvendte stedet til sommerbolig på landet. På Holbergs tid omfattede godset 89 fæstegårde, 59 husmandssteder, tre møller, fem kirker og et teglværk.
• Ludvig Holberg testamenterede sit gods til Sorø Akademi, hvorved han har haft afgørende betydning for akademiet. Ludvig Holberg ligger begravet i Sorø Klosterkirke.
• I 1914 blev Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard etableret, og stiftelsen modtog kongelig konfirmation af Christian X i 1921.
• Den Holbergske Stiftelse drives af en bestyrelse på 10 medlemmer. Soransk Samfund udpeger fire pladser, mens Det Kgl. Teater, Københavns Universitet, Kunstakademiet, Sorø Byråd, Stiftelsen Sorø Akademi, og Sorø Akademis lærerforsamling hver udpeger et medlem.
• Museet har åbent fra juni til september, lørdage og søndage kl. 12.00 til 16.00. Særlige arrangementer og aktiviteter finder også sted på Tersløsegaard uden for museets åbningstid.

For mere information besøg: www.tersloesegaard.dk

Foto: Tersløsegaard