Nærsynethed (myopi) bliver mere og mere udbredt. Vores synsvaner har ændret sig drastisk på få år, men den stigende grad af nærsynethed kan faktisk lige så meget hænge sammen med genetik, og den måde vi lever på.
Hvis du oplever sløret syn, trætte øjne og har svært ved f.eks. at læse underteksterne på TV’et eller genkende folk på gaden, og du kun kan se genstande og læse bogstaver, som er helt tæt på dig, så er du sandsynligvis nærsynet.
Nærsynethed er en helt almindelig tilstand, der findes hos én ud af seks danskere. Som regel starter nærsynethed enten i barndommen, i den tidlige teenagealder eller i tyverne. Vi ved af erfaring, at nærsynethed er arveligt. Så hvis dine forældre er nærsynede, bliver du det sandsynligvis også.
I dag bruger rigtig mange mennesker, både unge og ældre, en stor del af deres vågne timer online med enten mobil, tablet, computer eller en TV-skærm foran ansigtet. Når vi benytter disse devices, bruger vi hovedsageligt evnen til at se på kort afstand, og vi får ikke trænet vores evne til at se langt, og dermed er der risiko for, at vi får spændinger, hovedpine – og ikke mindst at vi bliver nærsynede.
Nærsynethed kan heldigvis til en vis grad forebygges, ved at du træner dine øjne og sørger for, at du både ser genstande på kort og på lang afstand. Det er også utrolig vigtigt, at du dagligt kommer ud i frisk luft og dagslys og bevæger dig.
Lyset har nemlig stor betydning for, hvordan vi har det – og det gælder også for vores øjne. Når vi får lys ind i øjet, frigiver det stoffer, som bl.a. dopamin, der hæmmer væksten af øjet. Og det nærsynede øje er netop ofte kendetegnet ved, at det har vokset sig for stort.
Hos Nyt Syn Sorø kan du lære meget mere om nærsynethed, og hvordan det kan forebygges og korrigeres.