I december bliver mange vestsjællandske hjem dekoreret med farverige og skinnende julekugler, gavebånd og guldglimmer. Samtidig er julen en tid på året, hvor vestsjællænderne tænder mange levende lys, spiser fed og saltet mad og nyder snacks som chokolade, rosiner og nødder. Men passer du ikke på, kan det hurtigt få konsekvenser for familiens bedste venner – hundene.
– Al den julepynt, julegodter og julemad i december udgør en stor risiko for vores hunde og deres ejere. De fleste skader kan heldigvis let undgås, hvis man er opmærksom på de farer, julen bringer med sig og tager lidt forbehold. Vi anbefaler altid, at man tegner en sygeforsikring til sin hund, som dækker, hvis uheldet er ude – fx hvis familiens hund bliver akut syg eller kommer til skade juleaften. På den måde giver man de bedste forudsætninger for, at hunden bliver hurtigt rask igen, siger Per Haulund, skadedirektør hos GF Forsikring med kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk.
En sygeforsikring til hunden dækker akut behandling, undersøgelse og evt. operation hos en dyrlæge – også uden for normal åbningstid.
Julemad er ikke hundemad
Mange vestsjællændere har tendens til at fodre deres hund med julemad, fordi de tænker, at deres elskede kæledyr også skal kunne mærke, at det er jul. Men der er ikke altid en god idé. Kundeserviceansvarlig og professionel instruktør for hunde hos Maxi Zoo Malene Jonasson forklarer:
– Flæskestegen, andefedtet, sovsen og andet julemad indeholder store mængder fedt, og ligesom mange har prøvet at få mavepine oven på julemåltidet, bliver hunde enormt påvirket af den fede mad, fordi de ikke er vant til det. Hvis man gerne vil give sin hund lidt at spise, kan man give dem en meget lille mængde andekød. Det skal dog være fuldstændig reelt kød uden skind, ben eller fedt.
Tag højde for din hund, når du pynter op
Også julepynten kan være farligt for kæledyrene. For hunde er det farverige og skinnende pynt nemlig noget nyt og spændende, som skal undersøges nærmere. Det foregår som regel med deres tænder, og så ender glas, plastik og andre farlige materialer, som pynten er lavet af, i deres maver.
– Har du en hund, som kan finde på at hænge i eller skubbe til juletræet for at få adgang til pynten, skal du overveje, om du overhovedet skal have træet stående. Og har du hundehvalp, er det nok i år, du skal hænge pynten lidt længere oppe i træet, hvor dyrene ikke kan nå det. Har du mulighed for det, kan du med fordel hænge træet op i loftet og kun sænke det ned til gulvet, når der skal danses, siger Malene Jonasson og fortsætter:
– Når man har et kæledyr i julen, er det ejerens ansvar, at dyrene ikke gnasker i ting, de ikke kan tåle. Det kræver, at man har en viden om sit eget dyr og tager ansvar for, hvad det kan håndtere, siger Malene Jonasson.
Det er også muligt at tegne en sygeforsikring til sin kat.
Fem gode råd til at få dit kæledyr sikkert gennem julen
Undgå stearinlys i højder, dine dyr har adgang til, og vær i særlig grad varsom med at have levende lys tæt på træet.
Kend dit dyr og vær klar over, om det kan finde på at gnave i pynt, gavepapir eller andet. Rigtig mange dyr bliver fristet af alt den spændende pynt, der hænger på træet og rundt omkring i hjemmet.
Katte er særligt glade for at lege med gavebånd og gavepapir. Har du kat, skal du holde ekstra øje med, at det ikke ryger ned i maven.
Chokolade, nødder og rosiner er direkte giftigt for flere kæledyr. Undersøg, hvad dit dyr kan tåle, og informér alle i hjemmet om, at snacks skal opbevares højt oppe og så langt inde på bordene, at dyrene ikke kan nå det.
Dit kæledyr må ikke smage på julemaden. Fedtindholdet er for højt til, at dets mave kan tåle det.