Der var dækket smukt op med det nye Holbergbrød fra Sejers Konditori, da medlemmer af historieforeningen 1684-1862 den 11. november mødtes på Værkerne. Emnet for foreningens første medlemsmøde var Mad og drikke på Holbergs tid. Formand Mette Skjoldan lagde ud med at præsentere foreningen og dens fremtidsplaner, der omfatter bl.a. et maskebal foran Sorø Akademi og markedsdage på Torvet i Sorø den første weekend i juli.
“Vi vil forsøge at lave et marked mere et andet sted i kommunen også siden hen. Vi er i dialog med nogen om dette, og så ser vi hvordan tingene kan lykkedes. Ting tager tid indimellem. Men målet er helt klart, at vi får en fælles festival,” sagde Mette Skjoldan.
“Vi er ikke konkurrenter til andre historiske tiltag. Vi har vores helt eget koncept, som er et ønske om at lave noget i hele kommunen. Et fælles løft for turismen. Vi ønsker blot at inddrage nogle, som er positive, og synes det her kunne være sjovt at være med i,” tilføjer hun.
I foreningens første leveår har en af de store succesoplevelser været Ingemanndagen, arrangeret i samarbejde med Ingemannselskabet og kirkerne i Sorø. Den tradition ser ud til at være kommet for at blive.
Hvorfor blev Holberg 69 år?
Flere af foreningens samarbejdspartnere deltog i mødet. Niels Vandrefalk, leder af Holberg Teatret, fortalte om Holbergs liv med udgangspunkt i den tids købekraft. Eksempelvis kostede et pund rugbrød 1 skilling, en overnatning på en kro 2 skilling og en billig prostitueret 4 skilling. Holberg boede faktisk meget på bordel, uden naturalier var det den billigste overnatning. F.eks. da han som helt ung mand havde modtaget et rejselegat til Rom og fulgtes rundt i byen med en Commedia dell’Arte trup henover nytåret 1716/17.
Han måtte købe sine mad på markedet og selv lave det, og dét han lærte her om god mad og godt købmandsskab fulgte ham hele livet, også da han overtog Tersløsegård. Her sørgede han i høj grad for at ernære sig med de allerbedste lokale råvarer. Han drak aldrig alkohol, men masser af kaffe, som han jo havde råd til, skønt denne drik var meget dyr på den tid.
Det var måske disse gode vaner, der var årsagen til, at en mand, der fik malaria som 33 årig, med den tids begrænsede viden om medicin, kunne blive hele 69 år.
Ikke bare var Holberg ramt af malaria. Han led også af sygdommen kryptorkisme, dvs. hans testikler var ikke faldet ned i pungen. Dermed lignede han en drenget pige med lys stemme og ingen skægvækst. Således udfordret kan det forklare, dels hvorfor Holberg aldrig fik børn, dels at han, med Niels Vandrefalks ord, var en af de første feminister. Særligt hans komedier er kendt for stærke kvinderoller, ikke mindst Pernille-figuren, som bygger på Marte fra Peder Paars. Masser af selvironi havde han også; således noterede han sig, at man havde valgt til kvæstor (kassemester) “én som ikke har kugler i sin egen pung”.
Ølbrygning efter gode gamle opskrifter
Søren Vestergaard, leder af Dagmarbryggeriet, fortalte forsamlingen om tidens ølbrygning. Dagmarbryggeriet har udviklet tre øl i samarbejde med foreningen, og den første er opkaldt efter Støvlet Katrine.
“Da Katrine var en letlevende dame, har vi lavet en let hvedeøl,” sagde Søren Vestergaard. Alle deltagere fik en perfekt afkølet smagsprøve.
På denne tid drak man tynd øl, man ikke blev fuld af. Børn kunne drikke det, og karle blev aflønnet i øl. I starten var ølbrygning et kvindehåndværk, og hvis konen på gården var i stand til at brygge god øl, kunne gården rekruttere de bedste karle.
Dagmarbryggeriet brygger øl efter gamle principper, dog med moderne pumper. Der tilsættes ikke smagsstoffer.
“Vi vil hellere trække lakridssmagen ud af byggen, end tilsætte lakrids,” fortalte Søren. Bryggeriet i Ringsted brygger 35-40.000 liter øl om året. “Det er lidt mere end vi selv kan drikke,” tilføjede han med et stort smil.
Kartofler på den kongelige menu
Restaurant Støvlet Katrines Hus kommer til at bidrage med menuer, der matcher tidsperioden, som rækker fra Holbergs fødsel i 1684 til Ingemanns død i 1862.
I år 2020 bliver historiefestivalens overskrift “Kongen kommer”, og som alle ved, havde Støvlet Katrine et stormfuldt forhold til Christian den 7.
Indehaver Lars Mortensen fortalte historien om Katrine, der havde en beroligende effekt på den gale konge, bortset altså fra den periode, hvor de turede rundt i København, og tævede personer som Katrine ikke kunne lide.
Det er en skrøne, at kongen gæstede Støvlet Katrines Hus i Sorø, men de menuer restauranten komponerer til festivalen vil være inspireret af den mad, man kunne få i hans regeringstid. Kartoflen var kommet til Danmark, man spiste benløse fugle, og æggekagen skriver sin historie tilbage dertil, fortalte Lars Mortensen, der har bakket op om historieforeningen fra starten.
“Vi synes det en rigtig god idé. Det er vigtigt, der kommer så mange events som muligt til Sorø, og vi glæder os til at kreere nogle spændende retter til disse events,” sagde han, der snart kan fejre 21 års jubilæum på restauranten.
Er du interesseret i at deltage, kan du læse mere om foreningen her. Det koster 100 kr. årligt at være medlem.