Vestsjællænderne kan se tilbage på en våd vinter og et vådt efterår, og er man ejer af et hus med et fladt tag, så kan vand fra oven give udfordringer. Men manglende rejsning behøver ikke at være en ulempe. GF Forsikring i Sorø fortæller, hvordan man forebygger skader.
Med i alt 349 mm regn var sidste efterår ifølge DMI det vådeste i Danmark siden 1874. Udviklingen er fortsat vinteren over. Alene i januar faldt der ifølge DMI gennemsnitligt 62,5 mm regn på Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster, og landsgennemsnittet for nedbør i februar har nu også slået alle rekorder. Mere nedbør end normalt stiller krav til husejerne.
– Vedligehold dit hus, for det kan få betydning for erstatningen fra din forsikring, hvis der opstår en skade. Så enkelt kan det siges. Man må ikke lade stå til, og det er årsagen til, at vi år efter år i forsikringsbranchen opfordrer vores kunder til at tjekke tagrender, brønde, nedløbsrør, fundament, murværk osv., og taget er altså ingen undtagelse, fortæller skade- og policedirektør Per Haulund fra det kundeejede GF Forsikring, der på Vestsjælland har lokale kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk.
De flade tage fik et dårligt ry efter 1970’erne, hvor typehusenes flade tage var blev lavet uden hældning – eller rejsning om man vil. Renovering af tagene og forbedrede materialer har rettet op på omdømmet, og nu er flade tage igen på mode. Mange danskere tiltrækkes af det enkle, minimalistiske og nordiske udtryk i funkisstilen.
Rejsning eller ej på taget, som husejer skal man sørge for at vedligeholde sit tag.
– Har man et fladt tag, så kan man selvfølgelig ikke få meget indtryk af tagets tilstand fra jordhøjde. Så det er frem med stigen og op på taget for at inspicere. Vi anbefaler minimum 2-3 gange om året. Ligger der blade, grene og andre elementer, så kan det slide på tagpappet, samtidig er det vigtigt at sikre sig, at der ikke står vand på taget, og at afløbene virker, som de skal, og ikke er tilstoppede, lyder rådet fra Per Haulund fra GF Forsikring.
5 tjek til taget
Det her opfordrer GF’s egen bygningstaksator dig til at gøre for at forebygge skader på dit flade tag:
• Fej taget. Gå på taget 2-3 gange om året med en kost og få fejet hele taget. Blade, grene og andre emner må ikke samle sig i bunker. Jo mere det sker, jo større er sandsynligheden for slid på tagpappet.
• Hold øje med store lunker. Lunker er fordybninger, dvs. områder på taget, hvor der står vand. Det er i orden efter regnvejr, men vandet må ikke blive stående i længere tid. Hvis der er vandpytter på taget i lange perioder, så kan de underliggende plader blive bløde og bue nedad – med endnu større pytter og dermed skader til følge. Og fryser lunkerne til is, så kan det skabe forskydninger i tagpappet og give utætheder.
• Tjek fugerne rundt om aftræk, fx fra emhætte og udsugninger, der er ført op gennem taget. Fugerne er et kritisk sted på taget, og de kan med tiden blive slidte og miste deres funktion.
• Tjek tagpappet for revner. Er der utætheder i tagpappet eller porøse overflader, vil vandet trænge ned igennem tagpappet og ned i tagkonstruktionen, og det kan give fugt- eller rådskader i længden.
• Vær meget opmærksom på nedløb. Nedløb må ikke være stoppet til, og nedløbet skal være forsynet med et bladfang, dvs. metaldims ovenpå nedløbet som forhindrer større grene osv. i at løbe i. Man kan evt. etablere en ”overløbssikring”, så vandet ledes ud over taget, hvis afløb ikke kan tage nok fra, når det regner rigtig meget.