2021 er skudt i gang, og vil du økonomisk godt fra start, opfordrer Spar Nord og BDO til at give forskudsopgørelsen lidt opmærksomhed. Coronakrisen har nemlig vendt op og ned på manges privatøkonomi, og derfor bør netop forskudsopgørelsen få et ekstra grundigt tjek i år.
Januar er typisk forbundet med slankekure, januarudsalg og nytårsforsætter, men ifølge Spar Nord og rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO bør det også være anledning til at se på forskudsopgørelsen for det nye år. Og særligt i år kan der være markante ændringer på grund af COVID-19. Du bør derfor kigge din forskudsopgørelse en ekstra gang igennem, så du undgår, at forældede tal giver en ubehagelig overraskelse, når skatten skal gøres op næste år.
– Selvom forskudsopgørelsen ikke trækker i de fleste, er det i år ekstra vigtigt at få indberettet de nye tal, da coronakrisen utvivlsomt har ændret manges skatteforhold i forbindelse med eksempelvis flere hjemmearbejdsdage eller ændret jobsituation. Det giver derfor god mening at tjekke forskudsopgørelsen og dermed sikre, at de oplyste informationer ikke er forældede og på den måde undgå et skattesmæk, når skatten i 2022 gøres op, forklarer formuecenterchef i Spar Nord, Brian Thomasberg.
I den forbindelse fremhæver Spar Nord og BDO særligt fire coronarelaterede situationer, der kan have stor indflydelse på, hvordan du beskattes i det nye år, og hvor du således bør være særligt opmærksom.
- Hjemmearbejde og færre dage på vejene
COVID-19 klinger forhåbentlig af i 2021, men indtil da er der ifølge Spar Nord og BDO behov for et fortsat stort fokus på kørselsfradraget/befordringsfradraget i den nye forskudsopgørelse:
– Coronakrisen har nok ændret vores måde at arbejde på lang tid frem, og mange vil formentlig stadig arbejde meget hjemmefra i 2021. Det påvirker naturligvis befordringsfradraget på forskudsopgørelsen. Det er derfor meget vigtigt at være ekstra grundig med beregningerne i år for at undgå et skattesmæk, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos BDO, og tilføjer:
– Al erfaring viser, at det snarere er for høje fradrag på forskudsopgørelsen end for lavt forskudsregistreret lønindkomst, der fører til restskat. Står dit befordringsfradrag derfor eksempelvis 20.000 kroner for højt, kan det medføre en restskat på over 5.000 kroner.
- Din jobsituation skifter
Hvis der er sket nyt i din lønindkomst, enten fordi du har skiftet job, gået ned i løn eller er holdt op med at arbejde, bør du ændre det i din forskudsopgørelse, så Skattestyrelsen kan beregne den rette beskatning af din indkomst i det nye år:
– Coronakrisen har for mange vendt op og ned på jobsituationen i 2020, og selvom graden af usikkerhed formentlig vil stilne af i 2021, så vil der fortsat være brancher, der er hårdt ramte. Og i den forbindelse er det vigtigt at oplyse ændringerne, herunder den eventuelle nye årsløn i forskudsopgørelsen, fortæller Brian Thomasberg.
Ifølge Spar Nord og BDO skal man derudover være opmærksom på størrelsen af sin personlige indkomst på forskudsopgørelsen:
– Har du en årsindkomst på op til 383.019 kroner, hvilket svarer til en gennemsnitlig månedsløn på godt 31.900 kroner før arbejdsmarkedsbidrag, bør du sætte din indkomst lidt for lavt på forskudsopgørelsen. På den måde undgår du restskat, da beskæftigelsesfradraget ellers bliver sat for højt, siger Henning Boye Hansen og fortsætter:
– Forventer du, at din indkomst i 2021 kommer over 592.174 kroner før arbejdsmarkedsbidrag, og du dermed betaler topskat, er det bedre at sætte indkomsten på forskudsopgørelsen lidt for højt, hvis du vil undgå restskat.
Henning Boye Hansen fortæller desuden, at hvis din årsindkomst ligger imellem 383.019 og 592.174 kroner er det uvæsentligt, om du sætter din indkomst for højt eller lavt på forskudsopgørelsen, da skatten automatisk justeres.
- Nyt hus eller ændrede renteudgifter
På trods af coronakrisen har interessen for at købe bolig været stor i 2020, og ifølge Brian Thomasberg skal boligejere være ekstra opmærksomme på, om deres samlede renteudgifter har ændret sig siden 2019. Det gælder især dem, som har omlagt realkreditlån eller investeret i en ejendom.
– Antallet af parcelhushandler har i 2020 været ekstraordinært højt, hvilket formentlig skyldes de rekordlave renter kombineret med, at danskerne i højere grad har haft tid til at forholde sig til huskøb. Er du således blandt de i år ekstra mange nye boligejere, så er det vigtigt, du husker at opdatere din forskudsopgørelse. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du har fået renteudgifter, som du ikke plejer at have, forklarer Brian Thomasberg og fortsætter:
– Det er desuden en stor fordel at angive, hvis du har skiftet låntype. Er du eksempelvis gået fra et flexlån til et fastforrentet lån, har du fået større renteudgifter, og du risikerer derfor at betale for meget i skat i løbet af året. Det kan også være den anden vej rundt, og du er gået fra en låntype, hvor renten er faldet. Hvis du ikke oplyser det til Skat, vil du have et for stort rentefradrag, og der vil være udsigt til et ubehageligt skattesmæk.
- Rejseudgifter og feriepenge
Coronakrisen kan også have spillet en væsentlig rolle, når det gælder dine rejseudgifter og dermed fradrag for kost og logi på rejser, som for mange fortsat vil være ændret. Du bør derfor løbende tilpasse dine rejseudgifter, således du bliver beskattet korrekt i det nye år.
– Derudover bør du også huske at registrere, hvis du har tænkt dig at få udbetalt den sidste del af de indefrosne feriepenge. Det er især vigtigt, hvis du betaler topskat, eller hvis din samlede indkomst ligger omkring topskattegrænsen. Ellers risikerer du nemlig at få et skattesmæk, slutter Brian Thomasberg.