Der sker noget, når erhvervsliv og kommunalpolitikere i Sorø Kommune mødes omkring den grønne omstilling. Sorø Erhverv har netop haft de to parter samlet til dialog om de næste skridt til et grønt samarbejde.
Sorø Kommunes erhvervsliv og kommunalpolitikere var samlet hos Sorø Erhverv onsdag den 27. november. Formålet var en dialog om den grønne omstilling i Sorø Kommune og de næste skridt i et grønt samarbejde mellem erhvervsliv og politikere.
”Der sker noget magisk, når vi samles på tværs af det politiske landskab og sammen med det lokale erhvervsliv drøfter, hvordan vi kommer videre med CO2-reduktion og endnu mere fokus på en bæredygtig fremtid,” siger Erhvervschef Laila Carlsen, som sammen med formanden for Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel, Preben Hansen fra Varig Teknik & Miljø, havde sat hjørneflagene for aftenens debat.
Samarbejde sætter fart på omstillingen
Fra erhvervslivet deltog repræsentanter for Sorø Erhvervsudviklingsråd og Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel, som alle med stort og frivilligt engagement har arbejdet med alt fra CO2-reduktion, solceller og udnyttelse af regnvand til ESG-rapportering og grøn kommunikation.
Fra politisk hold var der repræsentanter fra Klima- og Miljøudvalget, Natur, Teknik Planudvalget og Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, som sammen med nøgleembedsmænd orienterede om kommunens arbejde med den grønne omstilling, udvalgte indsatsområder og DK2020-klimasamarbejdet.
”Indsigt og fælles forståelse af behovet for at involvere de lokale virksomheder betyder rigtig meget. Netop fordi et samarbejde får omstillingen til at gå hurtigere,” forklarer Bæredygtighedspanelets formand Preben Hansen. Som eksempel nævner han samarbejdet med Sorø Erhverv, hvor der har været gennemført workshops og morgenmøder om bl.a. ESG-rapportering for at sætte endnu mere skub i udviklingen.
Arbejdet med ESG er med til at sikre det soranske erhvervslivs fremtidige konkurrenceevne. Er virksomhederne ikke med i omstillingen, risikerer de at blive valgt fra som leverandør til både de store virksomheder og de statslige opgaver.
Bo Christensen, formand for Natur, Teknik og Planudvalget, fortalte, at der igangsættes et arbejde med at udvikle en grønnere indkøbspolitik for Sorø Kommune. ”Det er et arbejde, som giver erhvervslivet rig mulighed for at komme med input til, hvilke emner vi skal have indarbejdet i vores fremtidige indkøb.”
Klimamesse som ny indsats
På mødet fremlagde Sorø Erhverv og Bæredygtighedspanelet et idéoplæg til en Klimamesse i Sorø med arbejdstitlen ”Grøn omstilling for alle”. Messen skal rumme debatter, telte og stande med varmepumper og solenergi side om side med banker, revisorer, energirådgivere og ESG-rådgivere. Alle borgere og virksomheder skal kunne komme med deres grønne idéer og planer og få en professionel vurdering, ny inspiration eller måske en løsning med hjem.
”Idéen vakte genklang blandt deltagerne, og det blev besluttet, at der skal arbejdes videre med oplægget. Den samlede gruppe mødes igen i marts 2025 for at drøfte tid og sted for klimamessen,” siger en glad og tilfreds Erhvervschef.