Af Bo Mouritzen, Medlem af Kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Sorø
I løbet af august måned, rejste vi fra Enhedslisten spørgsmålet: ”Hvorfor skal Folkekirken have ret til at diskriminere kvinder, LGBTQ+ mennesker og fraskilte, og hvorfor er det i orden, at både ansatte og frivillige aktivt praktiserer den diskrimination?”
Fra Enhedslistens opponerede vi mod, at Folkekirken ikke lever op til det, de fleste danskere ser som et tidssvarende syn på kvinder og ægteskaber.
Fra Enhedslisten gjorde vi også opmærksom på at uanset hvor få eller mange, der aktivt deltager i diskriminationen, så er problematikken, at Folkekirken har ret til at diskriminere.
I løbet af debatten var det rystende for Enhedslisten at opleve, hvor mange der med argumenterne – det er kultur, kirkens ret til selvbestemmelse, med henvisning til frihedsgrader og mindretalsbeskyttelse og når tonerne virkeligt gik højt, mente at Enhedslisten angreb Grundlovens paragraf 4 og brugte energi på at forsvare retten til at diskriminere. Argumenterne kom fra både præster, menighedsråd og stort set hele kommunalbestyrelsen i Sorø.
Vi vil derfor rose kirkeminister Louise Schack Elholm, som nu vil afskaffe folkekirkens undtagelse i ligebehandlingsloven, så der fremover skal være ligestilling i den danske folkekirke, og at det fremover være forbudt for et menighedsråd at fravælge kvindelige præster på grund af deres køn.
Dermed ophæves statssanktioneret og skattebetalt diskrimination, og med fjernelsen af kirkens ret til at diskriminere, stilles folkekirken på niveau med al anden lov mod diskrimination.
Reelt er afskaffelsen efter Enhedslistens opfattelse et angreb på de religiøse fundamentalister, der er i og omkring Folkekirken og har brugt muligheden for at opretholde flere bibelsyn og fortolkningstraditioner, som argumentation for at bevare et forældet kvindesyn.
Nu mangler vi blot at fjerne præsters ret til at diskriminere mod LGBTQ+ personer og fraskilte. Det må være næste skridt. Skal der skal være en Folkekirke, så skal den være tidssvarende.