Vær opmærksom – både med svampe du køber i supermarkedet eller vilde svampe du selv plukker. Fødevarestyrelsen rådgiver her om tilberedning af vilde svampe, champignon, portobello og shiitakesvampe.
Vær opmærksom, når du plukker vilde planter og svampe
I naturen finder du mange spiselige svampe og planter. Nogle har giftige dobbeltgængere – spis derfor kun de vilde planter og svampe, du kender 100 %.
Det er langt fra alle vilde svampe, der kan spises. Du skal være særligt forsigtig med nogle af de spiselige svampe, der har farlige, giftige dobbeltgængere. Brug en god nyere svampebog og tag en svampekender med i skoven.
5 vigtige råd til svampeplukkeren.
- Spis kun svampe, du kender 100 %
- Spis kun anerkendte spisesvampe
- Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
- Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre omfang
- Spis ikke rå, vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå
Læs svampefolderen Ka’ de spises? (pdf)
Folder om forveksling af den spiselige asiatiske Paddy Straw Mushroom og Skandinavisk fluesvamp
Giftlinjen opfordrer til at tage billeder af de svampe, du plukker
Det er altid en god ide at tage billeder af svampe man har plukket inden man spiser dem. Er tilfældet ude, er billede dokumentation vigtigt for den rette behandling.
Hvis fx dit barn har spist svampe, er det vigtigt at identificere svampen. Hvis du kan fastslå, at det drejer sig om en meget giftig svamp, eller hvis du er usikker, er det nemlig vigtigt at give førstehjælp og søge lægehjælp. Hvis man kaster op eller får diarré 8 timer eller mere efter, at svampen er spist, er det altid et alarmerende tegn, som kan tyde på en alvorlig forgiftning.
Læs på Giftlinjen, hvad du skal gøre, hvis du eller dit barn har spist en giftig svamp