Af Bo Mouritzen, Medlem af Kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Sorø
Alle partier i kommunalbestyrelsen har ret til at stille såkaldte initiativretsforslag i Kommunalbestyrelsen. Den 11. juni 2024 stillede Enhedslisten et forslag om at ”Kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune forpligter sig med sin indkøbs- og investeringspolitik, til at arbejde aktivt for at stoppe samarbejdet med virksomheder, der har tråde til Vestbredden og Gaza. Det gælder både internationale, for eksempel Airbnb og booking.com samt virksomheder, der er etableret af israelske bosættere. Dermed forpligter Sorø Kommune sig til inden for rammerne af kommunalfuldmagten og lovgivningen, at tilstræbe at fravælge virksomheder, der sælger produkter fremstillet i de ulovlige bosættelser, eller som profiterer af Israels besættelse af Vestbredden og Gaza.”
På mødet i Kommunalbestyrelsen den 19. juni blev det besluttet ”At forslaget oversendes til udvalgsbehandling i Økonomiudvalget.”
Nu er vi så nået november, og heller ikke på den seneste dagsorden i Økonomiudvalget, er punktet på. Det er formanden for udvalget, Gert Jørgensens opgave at sikre de politiske beslutninger bliver gennemført. Ikke at forsøge at undergrave mindretallets demokratiske indflydelse
Det på trods af at Danwatch den 21. oktober 2024 fremlagde resultaterne af en undersøgelse, der viste, at Sorø Kommune, stik imod den vedtagne finansielle strategi for Sorø Kommunes investeringer, har 23 værdipapirer, der strider imod principperne for arbejdstagerrettigheder, biodiversitet, fossile brændstoffer, gambling, kontroversielle våben samt miljøområdet.
Desuden er der 4 værdipapirer der handler om Israels investeringer i besatte Palæstinensiske områder. Altså præcist det område, der ikke i løbet af snart et halvt år, er blevet behandlet af Økonomiudvalget.
Fra Enhedslisten vil vi igen opfordre medlemmerne af Økonomiudvalget, med Gert Jørgensen i spidsen, til at vågne op og sørge for at den finansielle strategi overholdes. Det vil sige, at Sorø Kommunes finansielle dispositioner ikke krænker bredt anerkendte internationale konventioner og normer, som Danmark har tiltrådt og at Sorø Kommunes investeringer skal ske inden for almindelige forventninger til etiske krav, herunder FN-konvention UN Global Compact, der omhandler menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, børnearbejde mv.
Ligeledes bør det sikres, at Sorø Kommune som det er politisk besluttet, stiller krav om, at de forvaltere, der forvalter kommunes midler, skal have tiltrådt UN PRI om ansvarlige investeringer og hermed udøver aktivt ejerskab.