Af Linda Nielsen
Medlem af kommunalbestyrelsen for SF
Sorø Kommune skal have en ny Børn og Ungepolitik. Politikken skal afspejle, det fælles ansvar vi har for at børn og unge i Sorø kommune, får mulighed for at leve et godt, trygt og sundt liv.
SF har indsendt et høringssvar til Børn og Ungepolitikken, hvor vi efterlyser at politikken forholder sig til, hvordan børn og unges digitale versus analoge liv spiller ind på trivsel. I SF Sorø mener vi, at Sorø Kommune spiller en afgørende rolle i børn og unges digitale læring og trivsel gennem hverdagen på skoler og i daginstitutioner.
De seneste år er der foretaget en lang række studier og undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem børn og unges mistrivsel og deres brug af skærme.
Vi skal ikke være digitaliserings-forskrækkede, men samtidig kan vi ikke lukke øjnene for de mange negative konsekvenser, som skærmforbrug efterhånden sættes i forbindelse med.
SF Sorø mener derfor også, at vi i Sorø Kommune skal tage et aktivt fravalg af digitale løsninger, hvis der findes analoge løsninger af samme kvalitet. Det gælder særligt vores yngste børn (0-13 år), som bør skærmes fra en digital tilstedeværelse. Et sådan aktivt fravalg betyder bl.a., at Sorø Kommunes skoler og dagtilbud ikke længere skal opsætte systemer og processer, der kræver at børnene er online. I stedet skal analogt arbejde, fysisk samvær og stærke fællesskaber fremmes.
Ved at sikre gode og inspirerende miljøer til børn og unge — f.eks. legepladser, aktivitetsområder og mødesteder — kan vi fremme børn og unges analoge liv og forebygge det stigende skærmforbrug, der tilsyneladende sætter vores børn og unges sociale liv og mentale trivsel under pres.
Det er rettidig omhu og en nødvendig langsigtet investering. Sorø Kommunens børn- og ungepolitik bør også inkludere et fokus på børn og unges analoge liv versus digitale liv, fordi vi ikke kan komme udenom, at det spiller ind på trivsel.