Stiftelsen Sorø Akademi meddeler, at de har indgået aftale med Haribo om etableringen af en forlystelsespark på Parnasgrunden. Den tyske slikproducent vil skabe en række oplevelsescentre i Europa, og i Freiburg er byggeriet allerede påbegyndt. 

Søudsigt fra Saltbomben
Parken kommer til at hedde Eldorado, opkaldt efter Haribos vingummi med frugtsmag. Indgangen bliver flankeret af to store guldbamser. Der vil bl.a. være to karusseller, en rutsjebane og en bilbane, alt sammen formgivet med udgangspunkt i Haribos slikklassikere, ligesom der vil være rig mulighed for at købe Haribos produkter. Parkens målgruppe vil primært være småbørnsfamilier, idet alle forlystelser kan bruges af børn under 3 år (i selskab med en voksen), undtagen Saltbomben, et 30 meter højt tårn, hvorfra man har udsigt til Sorøs skove og søer, inden turen går i frit fald mod jorden. Her skal man være min. 130 cm høj.

Gerne gøgl
Stiftelsen Sorø Akademi var i første omgang skeptisk over for Haribos henvendelse.
– Vi sætter stor pris på, at tingene er, som de altid har været. Men lige netop på Parnasgrunden har der været tradition for forlystelser, der er målrettet den brede befolkning. Vi må se i øjnene, at der findes segmenter i ind- og udland, der ikke har den samme glæde ved gamle træer, som vi har, eller i hvert fald gerne ser træerne suppleret af noget gøgl. Og Haribo er jo en gammel virksomhed, endnu ældre end flere af vores træer. Så gammel, at den er kommet på museum (Musée du Bonbon i Sydfrankrig, red.), hvilket er betryggende, udtaler Jens Kristian Poulsen.

Sorø Bådfart – nu med Piratos
På Sorø Turistkontor lyser begejstringen ud af turistchef Jesper Nygaard.
– Det er skønt at se, at Parnasgrunden nu kommer til ære og værdighed igen som forlystelsescentrum. Og det er jo en fantastisk mulighed for at tiltrække tyske turister til Sorø, ligesom japanere og jyder vil valfarte hertil. Det vil ikke mindst være en fantastisk mulighed for Sorø Bådfart, og vi skal overveje, om ikke vi skal have to både i søen. Haribo vil gerne sponsere et sørøverskib – Piratos – og så kan vi eksempelvis arrangere et søslag i bedste Barda-stil, siger Jesper Nygaard.

Skræddersyet til omgivelserne
– Vi er meget taknemmelige for samarbejdet med Stiftelsen Sorø Akademi. Haribo, der er en knap 100 år gammel familieejet virksomhed, lægger stor vægt på, at vores parker ligger i skønne historiske og naturlige omgivelser, siger Per Henérius, direktør for Haribo.

– Ligesom vores slik smagsmæssigt er eksakt tilpasset den forkærlighed, der hersker i de forskellige lande, vil parkerne også blive skræddersyet til omgivelserne. I Danmark vil vores saltlakridsprodukter således spille en stor rolle, og i Sorø vil der også være en central plads til Haribos Syrlinger, supplerer Haribo-direktøren.

Labre Larver til forhandling
Haribo forhandler i øjeblikket med Sorø Kommune omkring opsætning af tre Labre Larver langs Parnasvej, som skal fungere som vejvisere, ligesom ved den park, der 1. april 2014 åbner i Freiburg. Haribo søger også om tilladelse til at opsætte et Skipper Skrå-skilt på Torvet ved Søgade, henvendt til turister, der ønsker at spadsere fra midtbyen til Parnasgrunden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Teknik og Miljø.

Fakta:

Parnasgrunden er opkaldt efter restaurationen Parnas, der blev bygget sidst i 1800-tallet. Om sommeren sejlede to både gæsterne over søen. Søens vestre bred var gennem det meste af 1900-tallet et tilløbsstykke med en lang række kaffehuse, småbeværtninger og endda en eventyrpark. I 1953 var Parnasrestauranten i stand til at servere for 1200 gæster, der kunne nyde musikalsk underholdning i form af et firemandsorkester og solister som Ib Schønberg. Da et lyn i 1970 antændte restauranten, brændte den ned og blev ikke genopbygget.

Haribo er en af Europas største slikproducenter. Firmaet grundlagdes af Hans Riegel i Bonn i 1920. Hans første produkt var de berømte Tanzbären (vingummibamser). I dag, hvor sønnerne Hans og Paul har overtaget firmaet, laver man alle mulige slags vingummi, karameller og lakrids. Haribo har omkring 6.000 ansatte og fem fabrikker i Tyskland og yderligere 13 i resten af Europa, bl.a. i Faxe.

Guldbamser