Dit Sorø har bedt en række folk i Sorø om at stille op til juleinterview. I dag fortæller Niels-Henrik Glisbjerg, erhvervsudviklingskonsulent i Sorø Kommune.
Når man en eftermiddag midt i december ser på de legende børn ved Sorø Borgerskole, er der ikke meget der minder én om, at det snart er jul. For hvad er der lige, der skulle minde børnene om at det snart er jul; de har jo mere travlt med at fortælle hinanden om, hvem der er verdens bedste fodboldspiller, eller hvordan Danmark spillede håndbold forleden.
Os så alligevel, for er glæden og begejstringen ikke noget, der hører julen til? Og begejstringen lyser ud børnenes ansigter, ikke kun sådan en eftermiddag i solskin, men også i aften når lysene bliver tændt i træer og buske, ja så er det jul. Begejstring og glæde er jo det som julen handler om, for nogle materielt, for andre åndeligt.
Julen er jo det tidspunkt på året, hvor man kan tillade sig at ønske alt, nogle kunne godt tænke sig en lottogevinst på 123 mio. kr., andre en mere fredfyldt verden. Men julen og tiden mellem jul og nytår er jo også den tid man bruger til eftertænksomhed, til at tænke fremad og til at fundere over det forgangne år.
I min familie holder vi en meget traditionel jul. Juletræet blive hentet i skoven hos min bror den sidste weekend op til jul – så er der jo også mulighed for at få byttet de julegaver, der skal byttes. Træet bliver pyntet den 23. om aftenen, for den 24. er der så mange andre ting at gøre: Gåsen skal fylde med svesker og æbler, den eneste mandel skal sikres i en tyverisikker boks, og så skal der være brunkartofler nok. Men inden da er en del af familien en tur forbi den lokale kirke.
Hen over årene er familien blevet mindre og mindre. De ældre falder væk, og det ser ikke ud til, at der kommer nye til lige med det første. Dette betyder, at der ikke skal købes så mange gaver som tidligere, så vores gavebudget er gennem de sidste mange år blevet mindre år for år. Men jeg begynder allerede at tænke i julegaver sidst på sommeren, ud fra en betragtning om at det er den rigtige gave med den rette historie der tæller. På den måde bliver omkostninger til gaver fordelt over flere måneder, og samtidig behøver man ikke at gribe til penge eller gavekort som julegave.
Det siger sig selv, at når man køber julegaver på den måde, betyder det at gaverne købes overalt i landet, både i Jylland, på Sydfyn, hvor sommerhuset ligger, men noget er også købt i Sorø Kommune. Der er noget specielt over Sorø, som man ikke finder i mange købstæder – trygge rammer og tid. En af de ting, jeg har bemærket ved detailhandelen i byen, er helt klar tid. Jeg oplever ikke, at de handlende har meget travlt med at tage butiksstativer ind, selvom man har åben endnu et kvarter. Derfor stor ros til kommunens detailhandlere for høj service og god betjening.
Kan man fortsætte med det, kan det ende med at Sorø udvikler til at være Sjællands hyggeligste juleby.