Den 1. februar åbner en ny butik i Sorø. ”Det Kollektive Klædeskab” slår nemlig dørene op til endnu en butik – denne gang i Sorø.
Ejer og daglig leder, Julie Veje Bastholm, har i dage disse travlt med at få det hele på plads til åbningen i butikken, Østergade 8b, stuen til højre:
“Jeg har haft rigtig travlt den sidste måned med at få lokaler og indretning på plads. Det indkomne tøj er blevet dampet og hængt op, så det præsenterer sig. Medlemmerne begynder så småt at komme ind”, fortæller Julie Veje Bastholm.
Corona-restriktioner gør, at den fysiske butik ikke kan åbne dørene på vid gab den 1. februar, men så kører Julie LIVE-videopræsentationer på Instagram, hvor man kan reservere tøjet og komme og hente det ved døren. Når corona-restriktionerne igen er væk, vil Det kollektive Klædeskab i Østergade 8b stuen th. være åben på daglig basis.
”Jeg stødte på “Det kollektive klædeskab” på Facebook, hvor en veninde havde liked et opslag. Jeg blev ,for jeg og min familie har de sidste mange år selv fundet nyanskaffelser til hjemmet brugt. Langt det meste af vores tøj er købt på Trendsales eller i genbrugsbutikker. Jeg kan selv få det helt dårlig over det overforbrug i mode- og tøjindustrien, som vi er vidner til. Konceptet og de værdier, det repræsenterer, tiltaler mig helt fundamentalt. Så jeg begyndte at undersøge, om man kunne få konceptet til Sorø også.”
Sådan fungerer det!
Det Kollektive Klædeskab er ikke en helt almindelig butik. Man køber ikke nyt tøj. Man bytter eller swopper tøj med andre medlemmer af Klædeskabet. Butikkerne drives af en ejer sammen med en gruppe frivillige medarbejdere.
Man kan ”handle” i butikken ved at købe et medlemskab. Et medlemskab koster 169 kr om måneden, og så kan man bytte i alle Kollektive Klædeskabe i Danmark. Man afleverer sit tøj (max 10 stykker ad gangen). Tøjet vurderes til et antal point, som registreres i Klædeskabets app, og disse point man ”køber” eller swopper for.
Nemt og meningsfuldt
For ”Det kollektive Klædeskab” er mere end en butikskæde. Det Kollektive Klædeskab er skabt som et opgør med overproduktionen i tøjindustrien.
“Men vi er på ingen måde moraliserende. Konceptet er ikke bygget af vrede. Det er bygget på glæde og fællesskab. På optimisme og håb. Tøjet er et vigtigt sted at sætte ind, hvis man vil gøre noget godt for klimaet. Jeg har lyst til at gøre en forskel sammen med de mange andre kollektive klædeskabe i hele landet.”
Julie Veje Bastholm tager mod nye medlemskaber allerede nu. Man kan tilmelde dig via hjemmesiden detkollektiveklaedeskab.dk elle via instagram dekollektiveklaedeskab_soroe. Indtil butikken åbner fysisk, kan man også ringe til hende: 2299 2767, så guider hun til medlemskab af fællesskabet.
Selve konceptet er skabt og udviklet af Louise Kingo Liokouras i 2015. Der er i dag 9 butikker på landsplan og langt over 1000 medlemmer. Ambitionen er 10.000 medlemmer og flere butikker rundt om i Danmark indenfor de næste tre år, og dermed også en endnu større stemme i forhold til overforbrug i tøjindustrien. Louise Kingo Liokouras forventer at åbne mellem tre og fem nye butikker her i 2021. Østergade 8b i Sorø bliver den første – dernæst følger Vejle og endnu en butik i København, på Østerbro. Men der er plads på landkortet til endnu flere Kollektive Klædeskabe.