Deadline for kvote 2-ansøgninger er d. 15. marts. Se, hvad gennemsnitskarakteren i din kommune er. Og husk, det er ikke for sent at hæve dine karakterer til kvote 1.
Landet over sidder elever på STX, EUX, HTX, HHX og HF og færdiggør deres sidste år på uddannelsen. Nogle af jer vil søge ind på videregående uddannelser, enten via kvote 1 eller kvote 2.
Med kvote 1 søger du ind på uddannelsen baseret på dit karaktergennemsnit. Er du bekymret for, at dit snit er for lavt, kan du søge ind på uddannelsen via kvote 2.
Med kvote 2 vurderes du på en række kriterier, som den pågældende uddannelsesinstitution selv har fastlagt.
Deadline for kvote 2-ansøgninger er 15. marts kl. 12:00, mens deadline for kvote 1-ansøgninger er 5. juli kl. 12:00.
Sådan ser karaktergennemsnittene ud i Sorø Kommune
Når der skal vælges kvote 1 eller kvote 2, er det centralt for dig at vide, hvordan dit gennemsnitlige eksamensresultat kommer til at se ud. Det endelige resultat vides først, når din sidste årskarakter er givet, men indtil da kan du kigge på historiske resultater for at danne dig en idé om det.
I Sorø Kommune fordelte de gennemsnitlige eksamensresultater for 2023 sig sådan her:
Sorø Akademis Skole
Stx
7.9
Kilde: Tallene er baseret på data fra Børne- og Undervisningsministeriet. Hvis din skole ikke fremgår af listen, kan det skyldes, at der er for få observationer. I de tilfælde diskretioneres tallene.
Det er ikke for sent at hæve din karakter til kvote 1-ansøgningen
Hos landets største lektiehjælpsvirksomhed, MentorDanmark, som er en del af Gyldendal, er det et velkendt fænomen, at unge elever rigtig gerne vil afslutte deres gymnasiale uddannelse med et højt gennemsnit – netop for at øge chancerne for at komme ind på drømmeuddannelsen efterfølgende.
Af den grund modtager MentorDanmark mange henvendelser lige op til fristen for kvote 1 og kvote 2-ansøgninger. Hvis kvote 2-ansøgningen ikke lykkes, er det nemlig stadig muligt for dig at forbedre dine eksamenskarakterer inden deadline for kvote 1.
Det er særligt SRP-opgaven, som mange elever ringer ind og beder om hjælp til, forklarer Nicklas Kany, stifteren af MentorDanmark.
“Mange af vores elever søger især hjælp til SRP-opgaven, fordi opgaven vægter ekstra højt for det samlede eksamensresultat. Derudover ser vi også en stor andel af disse elever bede om hjælp til fag som engelsk, samfundsfag og matematik.”
Det er især engelsk og samfundsfag, som SRP-eleverne beder om lektiehjælp til. Det kan skyldes, at det ofte er disse fag, som er på A- eller B-niveau, hvorfor de vægter højere i det samlede eksamensresultat.
Derudover er det fagene matematik, historie og dansk, som eleverne beder om lektiehjælp til.
Den ekstra lektiehjælp, som eleverne kan modtage gennem MentorDanmark, hjælper ikke kun med at løfte deres gennemsnit. Den individuelle støtte er samtidig en oplevelse af, at eleven kan meget mere, end de umiddelbart selv tror, mener Nicklas Kany:
“Når elever oplever at være stressede og pressede i forhold til at komme ind på drømmeuddannelsen, kan det gøre en stor forskel at få den nødvendige hjælp. Selvfølgelig er der vigtigere ting i livet end gode karakterer – men for de elever, der lige nu sidder og bekymrer sig om fremtiden, betyder karakteren alt, og her kan vi virkelig mærke hvor meget det betyder, når vi tager dem i hånden, lægger en plan og stille og roligt hjælper dem i mål – så de kan komme ind på drømmeuddannelsen”, siger han og fortsætter:
”Mange af de elever, vi hjælper, er faktisk langt dygtigere, end de selv tror. Med personligt tilrettelagt lektie- og eksamenshjælp kan vi ofte lykkes med nogle ret vilde karakterhop i slutspurten op til de afsluttende eksamener. Den afgørende læring er, at eleven faktisk kan flytte bjerge med en fornuftig plan og god portion flid – og for eleven selv er det en kæmpe personlig sejr hver gang det lykkes.”
Kilde: MentorDanmark