Af Bo Mouritzen – Medlem af Kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Sorø
Enhedslistens ønske om at drøfte spørgsmålet: “Hvorfor skal en institution, der har ret til at diskriminere mod kvinder, LGBTQ+ mennesker og fraskilte, og ikke mindst, hvor der både er ansatte og frivillige, der aktivt praktiserer den diskrimination, have adgang til Sorø Kommunes skolebørn?” har vagt vrede hos sognepræst i Lynge og Vester Broby Carsten Mulnæs. Han leger med tanken om, at Enhedslisten ikke skal have lov til at sidde i Kommunalbestyrelsen, fordi vi ikke ønsker at give præster ret til at diskriminerer mod blandt andet kvinder, LGBTQ+ personer og fraskilte.
Carsten Mulnæs har dog fanget en væsentlig pointe, nemlig at Enhedslistens forslag handler om at Folkekirken ikke lever op til det, de fleste danskere ser som et tidssvarende syn på kvindelige præster og ægteskaber.
Uanset hvor få eller mange, det handler om, så er problematikken for Enhedslisten, at der er præster der kan vælge ikke at anerkende deres kvindelige kolleger, og at Folkekirken har ret til at diskriminere kvinder og seksuelle minoriteter.
Det grundlæggende er dog, at Cartsen Mulnæs fortsætter med at forsvare retten til at diskriminere med henvisning til frihedsgrader og mindretalsbeskyttelse.
For Enhedslisten er diskrimination et udtryk for snæversyn og intolerance, og når Carsten Mulnæs argumentation for at bevare retten til diskrimination er, at det giver mulighed for at opretholde flere bibelsyn og fortolkningstraditioner, så er det efter Enhedslistens opfattelse alene et knæfald, for de religiøse fundamentalister, der er i og omkring Folkekirken.
Når det er en imam, der fremsætter de samme synspunkter, så er samtlige partiledere ude med et krav om, at det skal stoppes nu, der skal gøres op med snæversyn og mørkemandssynspunkter. Hvorfor skal det være anderledes for Folkekirken?
Loven der sikrer præsters ret til at diskriminere kvinder, homoseksuelle og fraskilte, står i øvrigt i modsætning til anden lov mod diskrimination.
Carsten Mulnæs skriver at Enhedslisten ønsker at gøre samarbejdet mellem kirker og skoler så vanskeligt som muligt.
Det er nu ikke det primære mål. Enhedslisten ønsker at skolebestyrelser og menighedsråd tager en diskussion om, hvilke menneskesyn Folkeskolen skal understøtte. Det ville jo være strålende, hvis menighedsrådene henvendte sig til kirkeministeren med et ønske om at få afskaffet retten til diskrimination.
Vi skal huske, at skolebestyrelser har ansvaret for at skolebørnene ikke bliver udsat for diskrimination, og det gælder også børn af LGBTQ+ personer, af fraskilte, af kvinder eller børn, der selv føler sig som en del af LGBTQ+ miljøet.
Enhedslisten håber derfor, at skolebestyrelserne tager aktiv stilling til om børn, der udsættes for negativ påvirkning fra Folkekirken, samt om hvilke tilbud der er for de børn, der ikke ønsker at være en del af Folkekirkens gammeldags menneskesyn. Det kunne for eksempel være filosofiundervisning eller noget andet spændende