Sorø Kommune har indgået en aftale med Dansk Folkehjælp om at drive det modtagecenter for asylsøgende ukrainske flygtninge, som kan blive etableret i Sorø Hallen.
Sorø Kommune er blevet bedt af Sydsjællands og Lolland Falsters Politi om at etablere et modtagecenter, som kan modtage op til 300 asylsøgende ukrainske flygtninge om dagen, hvis det bliver nødvendigt.
Sorø Kommune har været i dialog med Dansk Folkehjælp, som har påtaget sig opgaven med at drive modtagecentret. Dansk Folkehjælp står også for at drive et tilsvarende modtagecenter i Guldborgsund Kommune.
Henrik Madsen, konst. velfærdsdirektør i Sorø Kommune siger:
”Det er imponerende, at Dansk Folkehjælp byder ind og tilbyder at bemande modtagecentret med kompetente frivillige. Det er vi dybt taknemmelige for. Det kommer naturligvis til at ske i et tæt samarbejde med Sorø Kommune.”
Klaus Nørlem fra i Dansk Folkehjælp siger:
”Dansk Folkehjælp er glade for at kunne hjælpe Sorø Kommune med drift af modtagecenter i Sorø. Som organisation forsøger vi at understøtte arbejdet med modtagelse af flygtninge i Danmark de steder, der måtte være behov for vores hjælp, ligesom vi lige nu arbejder med modtagelse af flygtning på en række grænseovergange i Europa.”
Dansk Folkehjælp kommer til at stå for drift og bemanding af modtagecentret i dag- og aftentimerne, herunder tolkeservice, madbestilling og koordinering af frivillige samt frivillige samaritter. Sorø Kommune står selv for bemanding og drift om natten.
Karianne Andersen, som driver Café K i hallen, vil indgå i leverancen af mad til modtagecentret, og vil desuden kunne fortsætte sin cateringforretning i hallens køkken sideløbende og levere mad til alle de kunder, som har bestilt mad til forårets fester.
Uvis tidshorisont
Endnu er det uvist, hvornår modtagecenteret skal etableres. Sorø Kommune er nummer fire på listen over kommuner i politikredsen, som vil modtage asylsøgende ukrainske flygtninge, og meldingen er, at modtagecentret skal kunne stå klar med 24 timers varsel.
Kim Nielsen, leder af bygningsdrift i Sorø Kommune, er ansvarlig for etableringen. Han siger:
”Vi er langt i forberedelserne og kan etablere et modtagecenter med kort varsel. Og med aftalen med Dansk Folkehjælp er vi klar til at tage imod de asylansøgere, som måtte komme.”