Nye tal viser, at de unge fortsat søger mod de gymnasiale uddannelser. Det er brandærgerligt, for Danmark har brug for flere faglærte, lyder det fra Dansk Erhverv.

Foto: JTL

Børne- og Undervisningsministeriet har netop offentliggjort de seneste tal for, hvilke ungdomsuddannelser landets unge har søgt. 71,6 procent har søgt ind på en gymnasial uddannelse, det tal var 72,1 i 2021. 20,0 procent har valgt EUD. Det tal var 19,9 procent i 2021.

”Årets søgetal viser et status quo i forhold til de seneste år. Dermed fortsætter tendensen med, at den almene studentereksamen vinder frem på bekostning af erhvervsuddannelserne. Tendensen er hverken ny eller overraskende, men den er brandærgerlig og et problem, fordi dansk erhvervsliv har brug for flere faglærte. Det har vi allerede nu, og manglen vil kun blive forstærket i de kommende år,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv.

Opgaven er stor
Claus Rosenkrands Olsen opfordrer til, at relevante parter handler for at få flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne.

”Meget er gjort, men der helt åbenlyst ikke gjort nok. Der er mange gode kræfter, som vil det her. Derfor må og skal der et stort og ambitiøst samarbejde i gang, så vi kan få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Der er intet enkelt greb, men vi sammen løfter og tænker radikalt anderledes, så kan vi gøre det. Dansk Erhverv er vi helt klar. Opgaven er stor. Det sætter også en tyk streg under, at der er et stort behov for at skabe en praksisfaglig og anvendelsesorienteret grundskole, som motiverer og inspirerer flere,” siger Claus Rosenkrands Olsen.

Kilde.