“Shit, en dag altså. Jeg måtte igen pågribe tre butikstyve, der åbenbart mente, at det er okay at tage for sig af mine varer uden at betale.”
Sådan skrev indehaveren af Storgade-butikken INbetween, Katrine Rogert Skovsgaard, på Facebook fredag aften i sidste uge.
I Katrines opslag kunne man også læse, at tyvene var “Tre store lokale skolepiger (15-16 år)”. At Katrine var “chokeret over, at lokale unge, som ovenikøbet handler hos mig ind imellem med deres forældre, kan finde på at stjæle fra mig.” Og at hun, som “hader mistillid mellem menneske,” fremover er nødt til at overvåge sine kunder.
Opslaget i FB-gruppen 4180, har foreløbig trukket langt over 500 likes. Langt de fleste i kategorierne ’vred’ eller ’ked’. Og omkring 30 personer har delt Katrines historie.
Den lange tråd med over 150 kommentarer er også fyldt med skarpe bemærkninger om dårlig børneopdragelse. Med diskussion af, hvad en uren straffeattest har af konsekvenser for et ungt menneske. Og med overvældende støtte til Katrine, som i opslaget også beskrev, hvilke konsekvenser butikstyverier har for små forretningsdrivende. Som ikke har en stor og pengestærk organisation i ryggen.
Er det besværet værd?
“Jeg KNOKLER mindst 50 timer om ugen, for at få min lille butik til at løbe rundt. Jeg byder alle kunder velkommen, og giver altid plads til byens unge mennesker, der gerne vil ose og shoppe. Men selvom mange heldigvis støtter op om min lille butik, så er det overordentlig svært at få en butik i provinsen til at være rentabel. Når andre så mener, at de har ret til at stjæle af mit ringe overskud, så overvejer jeg, om det egentlig er besværet værd. Det er jo absolut ikke første gang,” skriver Katrine.
Da Dit Sorø besøger Katrine i INbeween, fortæller hun lidt mere om tyveriet. Som først rigtigt gik op for hende, da Sanne fra den nærtliggende tøjbutik, Johs. Clausen, kom forbi og spurgte, om hun havde haft skolepigebesøg.
Katrine fik sin søster til at komme og overtage kundebetjeningen i INbetween. Og så begyndte hun og Sanne at lede efter pigerne, som de fik opstøvet i nærheden. Der blev taget fotos af ID-kort. Og pigerne fik at vide, at de ville blive anmeldt for tyveri.
Stjålet for 9000 kr.
Hos INbetween blev der stjålet for mindst 900 kroner, lyder Katrines foreløbige skøn. Hos Johs. Clausen var mindst 9 BH’er forsvundet. Pigerne havde også besøgt Style by T. Og de tre forretningsdrivende i Storgade skønner, at værdien af det samlede udbytte ligger på omkring 9.000 kroner.
“En ting er, hvis nogen smutter en halskæde i lommen. Men dette her var meget planlagt. Og kan ikke undskyldes,” siger Katrine Rogert Skovsgaard.
Efter besøget hos INbetween var Dit Sorø forbi Johs. Clausen.
Butiksassistent Sanne, som jagtede pigerne sammen med Katrine, var ikke på arbejde. Men butikkens daglige leder, Susanne Skjold Andersen, fortæller, at butikstyveri bestemt ikke hører til sjældenhederne.
“Vi finder meget tit tomme bøjler. Og mærker, som er gemt sjove steder. Vi er selvfølgelig beæret over, at folk synes om vores lingeri. Men det er nu rarest, hvis de betaler,” siger Susanne Skjold Andersen.
Kameraovervågning er nødvendigt
Ligesom INbetween endnu ikke har kameraovervågning, har de det heller ikke hos Johs. Clausen. For både kameraer og tøjalarmer er en bekostelig affære.
Kameraerne er dog på plads hos flere andre af byens forretningsdrivende. Blandt andet hos Svegård Bog & idé. Indehaveren Tina Knudsen fortæller:
“Overvågningen er en god investering, som også giver personalet tryghed. For tyverier er et stigende problem, siger min fornemmelse. Hos os er det ikke kun unge mennesker, som stjæler. Det er folk i alle aldre, og man ser de mærkeligste ting. Især når folk har taget fyldet ud af vores dyre skindvarer (som tasker) og har smidt det rundt omkring i hjørnerne.”