Kanosejlads, gedefold og mad over bål er nogle af de aktiviteter, beboerne på Solutio Kongskilde nu kan tage del i. Gennem projekt Naturtryg har bostedets personale fået nye redskaber til at tage beboerne med ud i naturen. Projektet, der er økonomisk støttet af “Udlodningsmidler til friluftsliv”, har været berigende for det terapeutiske arbejde og skabt mere udeliv i hverdagen.
”Med projektet vil vi gerne have vores beboere mere ud i naturen, vi har et håb om at det kan give nogle gode oplevelser, med ophold og aktiviteter i naturen. Vores beboere er svært psykisk udfordrede og skal guides af medarbejderne, derfor har en stor del af projektet været at inspirere medarbejderne, så de på tryg vis kan tage beboerne med ud i naturen”, fortæller Ole Klausen, som er projektleder.
Solutio Kongskilde ligger syd for Sorø i bygningerne, der engang husede Kongskilde Friluftsgård. Bostedet hjælper voksne med krævende psykiske og sociale problemstillinger. Med naboen Kongskilde Naturcenter som sparringspartner, var idéen at skabe trygge rammer for både medarbejdere og beboere for at kunne være mere ude i den nære natur.
Medarbejderne har blandt andet været på kurser for kanoinstruktører, maritim førstehjælp og i, hvordan man sikkert kan lave mad over bål. De fysiske faciliteter på bostedets udearealer er også blevet forbedret. Der er blevet etableret, gedefold, shelters, højbede, sansehave med stilleplads, bålplads og motionssti.
”Når man er psykisk udfordret betyder det rigtig meget at have muligheden for at være ude, hvor man kan finde fred og ro. Vores beboere bruger sansehaven, fortæller Torben Syhler, som arbejder på Solutio Kongskilde. Han tilføjer: ”Det er også rigtig godt, at vi har fået geder. Beboerne har stor glæde af dem. De går ofte op i folden og giver dem græs og hø og snakker lidt med dem”. Projektet har skabt et fristed og samtidig åbnet op for nye aktiviteter ude i det grønne, uden at skulle arrangere transport for at køre et sted hen.
Nye redskaber til det terapeutiske arbejde
Udendørsaktiviteterne har givet medarbejderne bedre redskaber til det terapeutiske arbejde. ”Når jeg taler med beboerne udenfor, får jeg ofte andre ting at vide end indenfor. Måske er det fordi, vi er mere afslappede, når vi er udenfor”, fortæller Kent Christensen, der har fulgt projektet fra start.
Det er den socialøkonomiske virksomhed Elefantgården, der har bygget de fysiske faciliteter. ”Vi inviterer Elefantgården og andre dagtilbud og bosteder herned. Vi står til rådighed og kan hjælpe med at sejle i kano og lave mad over bål. Det åbner jo døre for vores beboere, som er svært udfordrede og ikke har en stor berøringsflade. Også personalet kunne møde andre kollegaer og dele erfaringer”, siger Brian Jørgensen.