Af Sascha Fich, spidskandidat for Radikale Venstre – kommunalvalget 2021
I 2015 blev der ansat en borgerrådgiver i Sorø kommune.
Det var en fornuftig beslutning, da borgerrådgiveren bl.a. skal give uvildig rådgivning i sager mellem borger og kommune, og sikre borgerens retssikkerhed i forbindelse med den kommunale sagsbehandling.
I Sorø Kommune er antallet af henvendelser til borgerrådgiveren faldende, og Borgmesteren ønsker at vurdere rammerne for stillingen på baggrund af, at den nuværende borgerrådgiver har fået nyt job uden for Sorø Kommune.
Det er kun rimeligt, men man kan også læse af borgmesterkommentaren, at det er under overvejelse at nedlægge funktionen.
Et alternativ til nedlæggelse kunne være at styrke og udvide funktionen som borgerrådgiver, så der f.eks. også fokuseres på borgere med en eller flere kroniske sygdomme.
Jeg arbejder som sygeplejerske i en lægepraksis, og får jævnligt henvendelser fra borgere der er i tvivl om, hvad kommunen kan gøre for at hjælpe dem.
Det kan være svært at håndtere et liv med en eller flere kroniske sygdomme, og samtidig finde rundt i de forskellige sundhedstilbud.
Målet skal være, at borgeren får en bedre hverdag med en højere livskvalitet, og med færre akutte indlæggelser.
Det er umuligt helt at undgå fejl i sagsbehandlingen, og en borgerrådgiver skal være en konstruktiv og kritisk vagthund, der uafhængigt kan vurdere holdbarheden af de kommunale beslutninger, og udfordre måden opgaverne løses på.
En slags kommunal ”Ombudsmand”.
Det er derfor vigtigt, at borgerrådgivningen fortsat er adskilt fra den kommunale administration og refererer direkte til kommunalbestyrelsen, uafhængig af den kommunale forvaltning, dvs. en §65e ansættelse.
Jeg vil dog understrege, at mit forslag til styrkelse af borgerrådgiverens opgaver ikke er baseret på mistillid til den kommunale administration, men er et oprigtigt ønske om at fremme tillid, tryghed og glæde ved at bo i Sorø Kommune.