På et år er udlånet af børnebøger på bibliotekerne i Sorø Kommune steget med 11,5 procent. Især i skolernes sommerferie er der flere familier, der kommer på biblioteket og låner bøger. I juli 2023 blev der udlånt 6.157 børnebøger, sammenlignet med 4.552 udlån i juli 2021.
Årsagen til stigningen er en kombination af bibliotekets forskellige læseindsatser og en generel større bevidsthed blandt forældre om at styrke deres børns læselyst.
”Både lokalt og på landsplan er der gjort mange tiltag for at styrke børnenes læseglæde, og i dag er flere ekstra opmærksomme på, at lysten til at læse og fordybe sig skal stimuleres fra en tidlig alder. På Sorø Bibliotek prioriterer vi flere forskellige indsatser målrettet børn og deres voksne, bl.a. litteraturfestivalen ÆllebælleMAJfortælle, der er rettet mod de alleryngste, og vi tager rundt i hele kommunen hele året med oplæsning og billedbøger,” fortæller biblioteksleder Randi D. Petersen.
I sommer deltog rekordmange børn i Sorø Kommune i bibliotekets sommerbogskampagne, hvor de hver især læste og anmeldte tre bøger i deres ferie. I alt blev 663 børnebøger anmeldt.
”Flere forældre og bedsteforældre er blevet mere bevidste om at give deres børn gode læseoplevelser fra de er helt små. Mange vil gerne dele deres egen glæde ved litteraturen med deres børn, og mange er opmærksomme på, at læselysten ikke kommer af sig selv, men skal fremelskes med oplæsning, samtaler og leg,” lyder det fra bibliotekslederen.
Læseglæde før læsefærdigheder
Gode læseoplevelser og læseglæde begynder langt tidligere end når børnene selv kan læse. Fra de er helt små forbinder mange børn bøger med hygge, nærvær og historier.
”’Bob,’ siger en lille dreng i dagpleje og peger på børnebibliotekaren, når hun kommer på besøg i legestuen. Drengen kan endnu ikke så mange ord, men ’bog’ kan han, og for ham betyder det noget rart,” fortæller Randi D. Petersen.
”Børnebibliotekaren er for denne dreng lig med højtlæsning, og han og de andre børn ved, at der er nye billedbøger i hendes røde kuffert.”
Flere undersøgelser af børn og unges læsevaner viser store sociale forskelle i sprog- og læsefærdigheder.
”Med vores tidlige læseindsatser og bibliotekstilbud er vi med til at sikre, at bøger er en fast del af børnenes hverdag. Vi er stolte af, at en stigning i vores udlån af børnebøger, at vores arbejde har en effekt,” lyder det fra en glad biblioteksleder.