Fra i dag den 2. juli er det igen muligt for de pårørende at besøge beboerne på plejecentrene. Pårørende og medarbejdere skal i fællesskab beskytte beboerne mod smitterisiko, oplyser Sorø Kommune i en pressemeddelelse.
Formand for Social- og sundhedsudvalget, Lars Schmidt, glæder sig over, at besøgsforbuddet nu er ophævet.
– Det er overordentlig positivt, at vi som samfund er kommet så langt i vores håndtering af corona, at vi igen kan åbne for besøg på plejecentrene. Det har været en svær tid for mange, og det bliver godt for både beboere, pårørende og medarbejdere at få en mere normal hverdag tilbage. Jeg er helt sikker på, at man både fra de pårørende og personalets side også fremover vil gøre det, der skal til, for at beskytte vores sårbare borgere mod risiko – blandt andet ved at undlade at komme på besøg, hvis man er det mindste syg, og ved at sørge for god hygiejne, siger han.
Smitterisiko
Det er vigtigt, at det fortsat er muligt at skærme og beskytte fysisk svage borgere mod smitterisiko. Det betyder, at der samtidig med, at der åbnes op for normale besøgsforhold, indføres regler, som giver Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for lokalt at begrænse, herunder helt at afskære, besøgendes adgang til plejecenteret.
Det vil være op til lederen af det pågældende plejehjem at vurdere, hvordan en eller flere borgere beskyttes bedst muligt mod smitte, samtidig med, at der skal tages hensyn til de øvrige beboeres behov.
Håndtering af smitteudbrud
Hvis der skulle opstå et lokalt smitteudbrud, kan det enkelte plejecenter med øjeblikkelig virkning og i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed lukke for besøg, og de tidligere besøgsrestriktioner vil træde i kraft igen.
Social- og sundhedschef i Sorø Kommune, Annette Homilius, siger:
– Dette er desværre en mulighed, vi bliver nødt til at holde åben, da der i de sidste par uger er set eksempler på smitteudbrud på både sociale tilbud, i skoler og på plejecentre i en række andre kommuner.
De midlertidige besøgsrestriktioner vil træde i kraft for at minimere risiko for smitte med COVID-19 samt for at beskytte borgere eller medarbejdere, der tilhører en risikogruppe.
Besøgsforbuddet vil ikke omfatte i besøg i kritiske situationer.
Følg retningslinjerne
Endnu er alt ikke helt som før. Når du kommer på besøg, skal du fortsat følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Det betyder, at:
• Du skal holde afstand til beboeren
• Når besøget er slut, skal du aftørre overflader, for eksempel stole og borde, med overfladedesinfektion
• Hvis du som pårørende har symptomer på sygdom (almindelige symptomer på influenza og anden øvre luftvejsinfektion med ondt i halsen, sygdomsfølelse, muskelsmerter, tør hoste og feber, hovedpine, tab af smag- og lugtesans, kvalme eller diarré), kan du ikke komme på besøg
• Isolerede borgere med mistanke om eller bekræftet COVID-19 kan ikke modtage besøg