Holbergs baroni byder på søndag den 15. august til herregårdsdag med adgang til barokstuerne, herregårdshaven og boder med havens afgrøder, serveringstelt, arbejdende kunstnerværksted m.m.
Ludvig Holberg skrev sig ind i de danske herregårdes historie, da han midt i 1700-tallet etablerede sit baroni på Tersløsegaard. Det var et af Sjællands største landbrug på mange tusinde hektar, som strakte sig gennem fem sogne og omfattede 148 bøndergårde og tre møller foruden selve herregården med store avlsbygninger, stalde, mejeri og smedje. I dag er alene hovedbygningen, hvor Holberg selv boede, tilbage, omgivet af to hektar have. Sammenlignet med andre af landets godt 700 bevarede herregårde med deres voldgrave, tårne, spir, riddersale og overdådige pragt, er det svært at forestille sig Tersløsegaards beskedne trelængede barokbygning som hovedsæde for et gods, der var et af de største. Museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær er dog ikke i tvivl om, at Tersløsegaard hører hjemme blandt de herregårde, der bør vises frem den 15. august. Hun er leder af Danmarks Herregårdsmuseum på det prægtige Gammel Estrup på Djursland, som står bag initiativet til Herregårdenes dag som understregning af godsernes enorme betydning for Danmarks udvikling.
På dagen inviterer Tersløsegaard både til forevisning af Holbergs stuer og markedsdag i den store have. Museumsstuerne fremstår autentiske som i perioden 1745-54, da Holberg selv beboede herregården. I haven opstilles boder med hjemmedyrkede grøntsager samt et stort serveringstelt med tilbud om mad og drikke. Endvidere holder kunsten sit indtog i haven. Billedkunstneren Tina Elf etablerer et arbejdende værksted, hvor hun bl.a. vil demonstrere teknikker i surrealisme og naturalisme. Tina Elf er underviser på Sorø Musiske Skole og har nylig udstillet egne værker på Sorø Bibliotek. I haven udstiller også den kun 24-årige autodidakte maler Tanja Gerding Larsen, som nylig opstillede sit staffeli i Tersløsegaards have for at male gården i acryl på lærred. Desuden udstiller Tersløsegaards skikkelige enke, fru Anni Trads, sine fine håndfremstillede papirklip og haikudigte.
Søndag den 15. august kl. 12-17 Åben herregård: Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Boder med havens afgrøder, serveringstelt, arbejdende kunstnerærksted m.m.
HOLBERGMUSEET TERSLØSEGAARD, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund
Fri entré