Af Morten Rostved og Anne Grethe Thede, kandidater til kommunalvalget 2025 for Venstre

Når den politiske vilje til reel forandring bliver sat på pause!
Tirsdag aften den 28. januar 2025 blev tidsplanen og processen for budget 2026-2029, på kommunalbestyrelsesmøde Sorø Kommune, vedtaget – inklusive “Kodeks for det gode budgetarbejde.” For os i Venstre er der et problem i, at flere af dem, der stemte for godkendelsen, var de samme, der tidligere havde været de største fortalere for en ny og bedre model – en model, der kunne skabe større sikkerhed og tryghed for borgerne i Sorø Kommune.

Med nuværende model udsættes vi forældre, pædagoger, lærere, frivillige store og små borgere for måneder med usikkerhed.
Er det nu vores skole, børnehave, eller lokale fritidsaktiviteter, der står for skud i budgettet?
Og hvad er betydningen af det der er beskrevet? Hvad er mest og mindst sandsynligt, der prioriteres?
Senest var det Naturbørnehuset i Munke Bjergby, Stenlille Skole og Pedersborg Skole, der var på”tale”. Administrationen foreslog lukninger, pakket ind som “sammenlægninger,” selvom det i praksis ville have betydet det samme – skoler og institutioner lukker, og familier bliver presset til at finde alternativer. Denne usikkerhed skræmmer naturligvis både forældre og medarbejdere væk, hvilket i sidste ende skaber den selvsamme situation, der bruges som begrundelse for at lukke stederne.

Hvis man politisk reelt ønsker disse lukninger, er det da en smart taktik at lade dem “lukke sig selv.” Men er det rimeligt overfor de borgere, der ser deres lokalsamfund langsomt smuldre, mens de reelle politiske holdninger bliver gemt bag lukkede døre?

Vi gemmer os bag processer og tekniske formuleringer.
I september 2024 var der næsten enighed om, at budgetprocessen skulle ændres. Som Anne Madsen fra Socialdemokratiet sagde: “I stedet for at forlange, at administrationen skal fremlægge et budget i balance, vil vi bede om et faktisk teknisk budget.” Et budget, hvor udfordringerne blev præsenteret, som de er, uden at de mest dramatiske forslag nødvendigvis skulle med i sparekataloget. Det ville give borgerne en mere realistisk og ærlig fremstilling af kommunens økonomi.

Men tirsdag aftes viste flertallet, at de ikke vil tage de nødvendige skridt. Ivan Hansens kommentar om, at “vi må leve med, at administrationen indimellem kommer med noget, vi ikke kan li’,” er et udtryk for, at de store problemer blot bliver skubbet videre til de kommende år.

Vi har behov for en åben, ærlig politisk debat med fokus på borgerne.
Kun Venstre stemte imod vedtagelsen af det nye “Kodeks for det gode budgetarbejde,” og dermed mod at fortsætte med at give administrationen frie hænder til at præsentere de eventuelt samme drastiske besparelsesforslag år efter år. Vi mener, at Sorø Kommune har brug for en ærlig politisk debat, hvor de reelle konsekvenser af politiske beslutninger bliver lagt åbent frem, og hvor vi som politikere tør stå ved vores prioriteringer.

Vi står sammen med de borgere, der ønsker en mere åben og ærlig proces. Det handler ikke om at undgå svære beslutninger – det handler om at tage dem på et grundlag, der er gennemsigtigt og retfærdigt for alle – borgerinddragelse og timing.