Af Lene Schøtt
Sammenhæng mellem smerter og følelser
I kropsterapi er smerter og følelser ofte tæt forbundet. Dette skyldes, at vores kroppe er direkte påvirket af de følelser, vi oplever. Når vi har stærke eller langvarige følelsesmæssige reaktioner, kan disse energier blive fanget i vores muskler og andre væv, hvilket kan resultere i smerte. Men smerten kan også komme efter hårdt fysisk arbejde, og rammer ofte et svagere punkt i kroppen pga. noget underliggende.
Smerter i skulder og nakke
For eksempel kan stress eller angst låse sig fast i skuldermusklerne og nakken som spændinger, disse muskler relaterer til vores mave og milt organer samt meridianer. Dette resulterer i en gradvis tilvænning til denne fornemmelse over tid, så du måske ikke engang bemærker det mere, men ser det som en del af dig at have hovedpine. Men hvis spændingen pludselig løses – måske gennem en kropslig praksis som kropsterapi – Vil følelserne langsomt lette. Kroppen vil søge tilbage til den kendte og trygge position i starten, men efterhånden som kroppen bliver mere tryg i det nye, vil den langsom vende tilbage til det rigtige udgangspunkt.
Når vi løsner op for spændinger og stagneret energi i vores meridian baner, vil gamle undertrykte følelser også kunne blive sluppet fri.
Smerter i ryg, bækken, hofter og lænd
Smerter i vores ryg, bækken, hofter og lænd kan ofte hænge sammen med en meget spændt psoas muskel. Det er en muskel der hæfter på det nederste af vores ribben og hæfter sammen med vores lårmuskel. Denne muskel bliver aktiveret når vi befinder os i kamp-flugt situation, hvilket er den måde kroppens funktioner reagerer på ved stress. Følelser tilknyttet kan derfor være stress, frygt og angst.
Smerter i kæbe, kranie og øre
Vi har flere meridianbaner der løber i ansigt, kranie og kæbe. Dette er vores galde meridian og blære meridian. Mange af vores gamle udtryk og talemåder spejler ofte den måde vores meridianer påvirker vores organer og psyke på. F.eks. betegner vi en person der brokker sig meget eller er vred med, at vedkommende læser galde af. Eller hvis vi er i en situation hvor vi ikke har så meget kontrol, f.eks. eksamen, er vi ”ved at tisse i bukserne af skræk” Så Galdemeridianen samt tilhørende muskler og organ har ofte et hovedtema som vrede. Hvor blæremeridianen, tilhørende muskler og organ ofte har hovedtema kontrol. Alle meridianbaner har tilhørende muskler og organ.
De forskellige meridianer
De meridianer jeg bl.a. arbejder med er
Lever/galde
Nyre/blære
Mave/milt
Lunge/tyktarm
Hjerte/tyndtarm
Der findes mange flere hvis man går meget i dybden som i kinesiologien, hvor det stammer fra.
Rigtig mange mennesker lider i dag af regelmæssig hovedpine, spændte skuldre, eller en ryg der er meget træt eller øm. Kroppen er et redskab og vi bruger den hele tiden. Men der hvor ømheden eller problemet opstår i kroppen er ofte et symptom på et underliggende problem der gerne vil tages hånd om. Så vi kan blive ved med at gå til kiropraktor, fysioterapi, massage osv. og brandslukke, men problemet vil blive ved med at vende tilbage, indtil du tager dig af roden.
Kort og godt
Kropsterapi handler om at genoprette disse balancer ved at arbejde med både fysiske holdninger og psykologiske/emotionelle aspekter.
Jeg har hørt flere være lidt bange for, hvad der kommer frem hvis de starter i behandling, men kroppen giver kun slip på det vi er parat til at slippe. Smerterne der dukker op ud af det blå, er en god indikator på, at noget er klar til at blive sluppet. Når spændinger slipper, kan dette i sig selv opleves som en lettelse i det følelsesmæssige regi. Så uanset om du er udfordret med smerter eller psykisk, kan kropsterapi hjælpe.
Hvordan foregår behandlingen?
Behandlingen foregår altid med en kort samtale om dine udfordringer, men største delen af behandlingen er på briksen, hvor jeg arbejder fysisk på din krop. Det vil føles som en slags tryk og pulsering. Mange bliver overrasket over hvor øm deres krop er steder de ikke havde forestillet sig. Samtale opstår som regel naturligt hvis behovet er der. Du kan også være en person der har brug for blot at være på briksen, der er plads til det hele hos mig
Tak fordi du læste med.
Lene Schøtt har klinikken Hel med terapi i Dianalundcentret: