Få nye perspektiver på klimadebatten når Dianalund Bibliotek slår dørene op til gratis foredrag d. 25. november med biolog, naturformidler, debattør Alexander Holm og forfatter, forlagsredaktør Shëkufe T. Heiberg.
Under temaet natur og biodiversitet folder de hver deres verden, faglighed og tanker ud for publikum, for at sætte nye refleksioner i gang. Til sidst i arrangementet er der en publikumsinddragende workshop med deltagelse af Faery Meadows. Her tales om aftenens tema, nye perspektiver og de tanker der er blevet sat i gang.
Klimaperspektivet fra to meget forskellige ståsteder
Aftenens arrangører har bevidst leget med at sammensætte foredraget med to meget forskellige debattører. Ved at både at bringe den naturvidenskabelige og mere kunstneriske stemme i spil, håber biblioteket at kunne tale både til hjernen og hjertet – og dermed engagere flere i at resonere med klimadagsordenen.
Alexander Holm er biolog, naturformidler og debattør. Han står bag podcasten Den dyriske time og er vært på Radio4-programmet Det billige skidt sammen med Sebastian Klein. Han stiller i sit foredrag skarpt på sammenhænge mellem biodiversitet og klima – to størrelser, der af og til sættes i splid mod hinanden. Som ekspert i dette overlappende felt deler han sin viden om årsager bag og handlemuligheder midt i klimakrisen.
Shëkufe T. Heiberg er netop udkommet med bogen Livets verber, hvor hun i en tilføjer nye ord til vores sprog. Hun giver naturens planter og dyr verber knyttet til sig og understreger dermed, at de er handlende individer i verden. Heiberg leger i sine bøger ofte med nye perspektiver på verden, særligt i økofiktionen Nødder (2022), og om forholdet natur-menneske, som i hendes Plantae sapien (2021), hvor en kvinde vokser sammen med naturen som et træ.
Litteraturen og naturvidenskaben i samspil
Arrangementet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Sorø Bibliotek, Sorø Kommunes miljøafdeling og Dianalund Udviklingsråd. Formålet er været at bringe litteraturen og naturvidenskaben i spil, sammen. Arrangørerne tror på at litteraturen og kunsten rummer stemmer og stemninger der kan få os til at resonere med klimadagsordnen på en måde, der vækker en indre opbyggelig stemme, med lyst til handling og holdning. Derfor bringes disse stemmer i spil sammen med faglige, videnskabelige input, der ligeså kaster lys over klimaet fra vedkommende og nye vinkler.
Foredraget Klimaet Gentænkt om Natur og biodiversitet er gratis og foregår i Dianalund Bibliotek mandag d. 25. november kl. 19:00 – 21:00. De gratis billetter skal bookes på bibliotekets hjemmeside www.soroebib.dk
Arrangørerne bag foredraget er Sorø Bibliotek, Sorø Kommunes miljøafdeling og Dianalund Udviklingsråd.