Af Kristiane Nyborg og Linda Nielsen, SF i Kommunalbestyrelsen

Når vi skal være ærlige, så er budgettet for 2025 så stramt, at der hverken er plads til at få ekstra ønsker opfyldt eller til at forbedre service og velfærd – heller ikke på børneområdet.

Når SF alligevel er med i budgetaftalen, er det fordi, at forligsparterne har indgået aftaler om at tage hul på en række strategiske forandringer på børneområdet. I SF mener vi, at det peger i den rigtige retning.

Vi starter på udviklingen af et tilbud til børn med særlige behov. Det skal være et tilbud med kvalitet og nærhed. Det er på tide, vi selv tager ansvar for flere af de sårbare børn, som dagligt sendes på lange busture til specialinstitutioner udenfor Sorø Kommune.

Vi har aftalt, at vi vil arbejde på at løfte kvaliteten i vores SFO’er og klubber, så tilbuddene bliver mere attraktive og værdifulde for børn såvel som forældre. Det er SF’s klare vurdering, at vi har ALT for lav normering i vores SFO’er og vi havde gerne set, at normeringen blev løftet straks. Så langt nåede vi ikke, og nu må vi arbejde frem mod en forbedring med mindre skridt.

Vi kommer til at arbejde med at gøre overgangen fra daginstitution til skole tryggere og med færre skift. Børnene ønskes skoleparate tidligere og tidligere, og de 5-7 årige udsættes for alt for mange skift blandt nære voksne, børnegrupper og klassetilhørsforhold. Det ønsker vi, at der bliver lavet om på så snart som muligt. Det kræver ressourcer at løfte kvaliteten.

Vi udfaser Chromebooks i børnehaveklassen og 1. klasse fra 2026. Et vigtigt initiativ, som vi i SF længe har forsøgt at sætte fokus på. Det sætter en ny retning mod mindre skærm i vores skolebørns hverdag. I SF tror vi på, at vi i stedet bør tilbringe mere tid i naturen end bag skærmen. Derfor er der afsat penge til, at lærere og pædagoger kan efteruddanne sig inden for udeundervisning, aktiviteter og læring i naturen.

Endelig glæder vi os i SF over, at forligsparterne kunne mødes om at bevare og skabe ro om vores skoler og institutioner – samt afsatte penge til, at vi kan udbygge daginstitutioner i den sydlige del af Sorø Kommune, så vi kan følge med behovet.