Sorø Kommune afholder i samarbejde med lokale aktører, foreninger og virksomheder to klimacaféer med fokus på klimahandling i fællesskab. Formålet er at skabe dialog og handlefællesskaber mellem engagerede borgere, lokale aktører, foreninger, lokalråd, politikere, virksomheder mv.

I samarbejde med lokale aktører og foreninger inviterer Sorø Kommune borgerne til to klimacaféer spækket med inspiration, dialog og workshops. Hver af de to klimacaféer fokuserer på et aktuelt tema, der skaber genklang i lokalsamfundet. Temaerne er hhv. reparation og upcycling af tøj og elektronik og lokale, grønne fødevarer.

Fra ambitioner til konkret klimahandling

Klimacaféerne har til formål at skabe dialog og handlefællesskaber mellem engagerede borgere, lokale aktører, foreninger, lokalråd, politikere, virksomheder mv., som sammen kan igangsætte tiltag, der understøtter den fælles grønne fremtid. For at løfte dette har Sorø Kommune indgået et samarbejde med Grønne Nabofællesskaber, som er en samling af selvorganiserede, grønne fællesskaber, der hjælper med at accelerere den grønne omstilling rundt omkring i landet.

”Vi ved, at rigtig mange borgere gerne vil have hjælp til at tage et større klimahensyn. Derfor vil Sorø Kommune og Klima og Miljøudvalget med disse klimacaféer undersøge, hvordan vi når fra ambitioner til konkret klimahandling,” siger Ninna Wiese Pedersen, formand for Klima og Miljøudvalget. ”Her er det afgørende at få borgerne, foreninger og virksomheder involveret og engageret i løsningerne. Vi håber derfor, at mange borgere vil komme til klimacaféerne og blive inspireret til at bidrage til den grønne omstilling i Sorø Kommune.”

Første café med fokus på brug-og-smid-væk-kulturen

Den første klimacafé løber af stablen onsdag den 23. oktober og omhandler reparation og upcycling. Her sætter arrangørerne fokus på at fremme en reparationskultur, hvor man i højere grad reparerer tøj og elektronik i stedet for at smide ud og købe nyt. På programmet vil blandt andet være et inspirationsoplæg fra anti-greenwashing specialist Tanja Gotthardsen, workshop om reparation af tøj og indslag fra Grønne Værksteder.

Den 23. oktober danner Stenlille Kulturhus rammen om klimacaféen, da Stenlille Lokalråd og Frivilligcenter Sorø samarbejder om at etablere et reparationsværksted i stationsbygningen ved Stenlille Station. Den følgende klimacafé løber af stablen den 5. december i Haverefugiets staklade.

Om de to klimacaféer

Reparation og upcycling:

Tid og sted: D. 23. oktober, kl. 19.00-21.15 i Stenlille Kulturhus

Værter: Klima og Miljø Udvalget, Stenlille Lokalråd og Frivilligcenter Sorø

Samarbejdspartnere: Grønne Nabofællesskaber, Ung Sorø og lokale borgere

Moderator: Tanja Gotthardsen, Anti-greenwashing-specialist og debattør

Lokale fødevarer og Haverefugiets jul:

Tid og sted: D. 5.12., kl. 18.00-20.30 i Haverefugiets staklade

Værter: Klima og Miljø Udvalget, Haverefugiet og Frederiksberg Lokalråd

Samarbejdspartnere: Bjernede Økologi

Moderator: Marie Sainabou Jeng, stifter og direktør af Madland

Følg med og læs mere om klimacaféerne på Sorø Kommunes hjemmeside soroe.dk

Foto: ABW