Igen i år medvirker Sorø Kunstmuseum i 1684-1862 Sorø Historiske Festival. På fredagens omvisning fortalte Andreas Spinner Nielsen om kærligheden i kunsten fra Madonna-motiver i russiske ikoner til fædrelandskærligheden i guldalderen.

Vi fik bl.a. serveret myten om Pan og Syrinx, som er skildret af barokkens berømte hofmaler og “kontrafejer” Hendrik Krock. I Ovids Metamorfoser forfølges nymfen Syrinx af den begærlige Pan, hun løber til floden og beder om hjælp, og flodens nymfer tryller hende om til et hult siv, der giver en klagende lyd fra sig – panfløjten.  

Vi fik også eksempler på forældres kærlighed til deres børn i Jens Juels portræt af den lille hjerneskadede dreng Marcus Aurelius Abildgaard og Constantin Hansens øjebliksbillede af en moder med et barn på armen.

Kærligheden til fædrelandet kom til udtryk i romantiserede landskabsmalerier hos ikke mindst P.C. Skovgaard. Nationalromantikkens arketypiske danske natur præsenteret i sin ideelle form.

Digteren B.S. Ingemann, der spiller en hovedrolle i historisk festival, måtte naturligvis fremhæves i to fine portrætter.

Festivalen slutter på søndag med Ingemann-dagen, som bl.a. markeres i kirkerne. Se hele programmet her.

Foto: SDL

Andres Spinner Nielsen
Claus Berg: Maria og Johannes
Ikoner med Jomfru Maria
Hendrik Krock: Pan og Syrinx
Krock har taget forskud på begivenhederne og malet et siv over maven på Syrinx
C.A. Jensen: B.S. Ingemann
Frederiks Vermehren: B.S. Ingemann
Constantin Hansen: En moder med et barn på armen
Hans Georg Harder: Japetus Steenstrup og Frants Jacobsen på ekskursion på Flommen 
Romantik og klassik
Jens Juels:  Marcus Aurelius Abildgaard
Der er et yndigt land, det står med brede bøge
Skovgaard: Udsigt over Skarritsø