Den unge landmand Anton Petersen fra Nyrup sætter kulør på marker over hele Sjælland, når han sår blomsterstriber til gavn for insekter. Han har netop modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat på 25.000 kroner for sit arbejde.
Anton var ikke engang uddannet, da han begyndte, og han måtte have hjælp af sin far til at flytte maskinen, da han blot var 17 år og ikke havde fået trailerkørekort endnu. Men det forhindrede ikke den unge landmand Anton Petersen i at gå i gang med at sætte kolorit på sjællandske marker ved at så blomsterstriber.
Den nu 19-årige landmand ville gerne hjælpe biodiversiteten ved at sørge for mad til insekterne og tog derfor sagen i egen hånd.
– Det er sådan noget, vi mangler, så jeg tænkte, at det kunne jeg begynde at lave, siger Anton Petersen.
Som sagt så gjort, og i 2021 begyndte han at tilbyde andre landmænd at så blomsterstriber og -marker for dem.
– Vi troede mest, det var naboer, vi skulle rundt og så hos, men der kom henvendelser fra et stort område, og i starten kørte vi en del til Nordsjælland, fortæller Antons far, Rasmus Petersen, der dengang måtte transportere traileren med maskineriet til såningen.
Brakkrav giver mere at lave
2022 bød også på en anden sjov opgave, da Anton såede 25 kilometer med gule blomster, som stod i fuld flor, da Tour de France-feltet kørte gennem landskabet.
Anton kan se frem til endnu mere at lave i sæsonen 2023, for i år træder der nye regler i kraft, som betyder, at landmænd skal braklægge 4 procent af deres arealer.
– Frem for at de områder kommer til at stå med græs eller med stubbe efter høst, som ikke giver mere biodiversitet, så vil vi gerne ud at så på de arealer, så vi hjælper insekterne og dyr, lyder det fra Rasmus Petersen.
Målet er at få etableret hele 1.000 hektar med blomster. Og det kræver større maskineri og udstyr. Derfor er Anton glad for de 25.000 kroner, som han har modtaget gennem Agerholms Legat. Øverst på ønskesedlen står en ny valse, der skal hjælpe med at give blomsterfrøene god jordkontakt, så fremspiringen får de bedste vilkår.
Det er landboforeningen Gefion, der har sponsoreret frøene, og allerede første år nåede Anton at så 105 kilometer blomsterstriber på Sjælland. Men den lille traktor han kørte kunne ikke trække større redskaber, så han kunne kun så med en bred bredde på 1,25 centimeter. Året efter fik Anton hjælp af sine forældre til indkøb af større maskineri, så han kunne så med en bredde på 5,25 centimeter. Derfor nåede han sidste år 250 kilometer såede blomster – svarende til 25 hektar.