Af Bo Mouritzen, Enhedslisten Sorø
I oktober 2022 indgik hele Kommunalbestyrelsen et samlet forlig. Det var derfor overraskende, at det ganske kort efter at Kommunalbestyrelsen havde vedtaget ”budget i balance” viste sig, at budgettet ikke var i balance og at Sorø Kommune i stedet skal finde minimum 50 millioner kroner som varige besparelser.
Det er så stort et beløb, at det vil få mærkbare konsekvenser i Sorø Kommunes organisation, men også et så stort beløb, at vi er forundrede over, at det ikke var kendt i budgetforhandlingerne.
Det er derfor Enhedslistens opfattelse, at budgettet blev indgået på et misvisende og måske endda et usandt grundlag.
Vi er dybt forundrede over, at de tal ikke var kendt i forhandlingerne, men dukkede op omkring en måned efter forliget, var indgået. Det rejser spørgsmålet, var tallene helt ukendte for flertalsgruppen?
Det er borgmesterens ansvar, at budgettet forhandles på et realistisk grundlag. Det er ikke sket i Sorø Kommune for budgettet 2023-2026.
Nu igangsættes en proces med henblik på besparelser – denne iværksættes uden nogen som helst form for dialog med forligspartierne.
Processen betyder, at det primært vil være på børn- og unge området og socialområdet, at besparelserne skal findes. Det vil vi i Enhedslisten ikke være med til!
Derfor har Enhedslisten fremsat et initiativforslag om at genåbne budgettet. Det er simpelthen en grundlæggende forudsætning, at der kan arbejdes på at finde løsninger på tværs af Kommunalbestyrelsen, i stedet for, at de findes i kommunale siloer og uden samarbejde.
Det er Enhedslistens opfattelse, at budgettet ikke blot skal korrigeres og rettes til, men det skal genforhandles, og det har vi stillet forslag om. Dette forslag vil blive behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Det er afgørende for en budgetproces, at den foregår i et åbent rum, så borgere og ansatte kan følge med i, hvilke beslutninger der træffes, og på hvilket grundlag de træffes.
Enhedslisten har hele tiden – højlydt – protesteret mod den lukkede proces og model, som Borgmesteren via forvaltningen søger at tvinge igennem.
Borgmesterens løsning vender den tunge ende nedad. Forslagene har ingen konsekvens for dem, der har ansvaret for underskuddene, men skal udelukkende bæres af borgere og almindelige medarbejdere som lærere, pædagoger og medarbejdere i administrationen.
Det her er håbløst kortsigtet og løser ikke fremtidens problemer. Der tages overhovedet ikke fat om problemet og det fejlbehæftede budget.
Fra Enhedslisten kan vi undre os over, at der skal findes så mange midler i bunden af organisationen, mens toppen og dem, der reelt er ansvarlige for fejlberegningerne, går fri.
Det kan få den tanke, at er man højt nok oppe i lønhierarkiet, så er det lige meget, om man rammer 50-60 millioner ved siden af
Desuden ses der ikke på, om vi i kommunen har de rette kompetencer til at ændre på den nuværende situation. Det er de samme, der har skabt problemerne, der nu skal løse dem.
Det er næppe vejen til en holdbar løsning!