Urværket er meget slidt og har aldrig været renoveret, kun repareret ind imellem. Derfor skal alle tandhjul og aksler have en kærlig hånd. Klokkeslaget har ikke lydt rigtigt i et stykke tid, det vil også blive rettet nu, meddeler Sorø Kommune.
Urværket og visere er taget ned mandag d. 11. juli 2022, og forventes oppe igen om ca. 4 uger til glæde for de omkringliggende og besøgende på Torvet.
Brandvæsenet benyttede lejligheden til at lave en lille øvelse med stigevogn og lift. De var dermed behjælpelige med at teknikerne kunne komme op og skrue viserne af, så uret kan afmonteres.
Tårnurværk er med time- og halvtimeslag, Bornholmsk hagegang, messinghjul og stålaksler, værkramme af støbejern.
Signeret: Chr. Jensen Rönne (ved højre og venstre værkgavl)
(Jens Christian Jensen f. i Rønne 1822 – d. 1900, leverer 1878 tårnuret til Rønne Kirke)
Denne bornholmske mester er blandt de få, som også selv fremstillede tårnure. Der kendes 5 tårnure og 48 standure med hans signatur.
Urværket i Sorø gamle Arrest og Rådhus kan dateres til 1881, og er af usædvanlig fin kvalitet.
Det er ikke et helt almindeligt urværk. Der findes måske blot 2 af disse tårnure, og dermed i sig selv en sjældenhed – et fint bomærke for bygningen og Sorø by.
Urværket er udstyret med adskillige finesser ved slagværket, som kun findes på urene fra Bornholm.
Tårnurværket viser desuden øens høje industrielle og håndværksmæssige stade i slutningen af det 19. århundrede.
På denne tid var flere bornholmske urmagere leverandører til københavnske urmagermestre.
Urværkets støbejernramme er bemalet i en mørk grågrønlig linoliemaling, med signatur i guld, stærkt patineret af gammel olie.
Det Gamle Rådhus også kaldet Tinghuset er ejet af Realdania, men Sorø Kommune lejer sig ind på 1. sal, hvor Kommunalbestyrelsen holdes deres sædvanlige møder, og er ansvarlig for renoveringen af bygningen.
Foto: Sorø Kommune