Ingemannsdagen – en del af Sorø Historiske Festival – er noget helt særligt i Sorø Klosterkirke. Kristian Østergaard og Margit Schelde fortæller her om deres forhold til B S Ingemanns salmer.
Kristian Østergaard, kirkebogsførende præst og også fungerende præst på selve Ingemannsdagen fortæller:
“Salmesang er naturligvis en vigtig del af gudstjenesten. Ofte husker man ikke hele salmen, men tit bliver en linje eller en strofe hængende, som man kan gå og nynne for sig selv, når man går hjem fra kirken.
”Dejlig er jorden” er – dejlig, men jeg holder lige så meget, hvis ikke mere af nr. 42: ”I underværkers land jeg bor”. Den anpriser som så ofte hos Ingemann ”forsynet”, og man kan næsten af ordet forsyn høre, at her er tale om noget godt: ”Han kommer fattig spurv i hu/ han markens liljer klæder;/han skærmer underfuldt endnu/ den orm, min fod nedtræder”.
Forsynet taler vi nu om stunder for lidt om, til gengæld taler vi meget om eftersyn. Det er ikke kun biler, vi sender til eftersyn, men også os selv. Og det kan være deprimerende, men forsynet er opmuntrende, den fortæller, at vi og vores fremtid er i gode hænder.
Jeg har i øvrigt lige været på det nye H.C. Andersen museum, hvor der også i høretelefonerne blev fortalt om Andersens død, og lige pludselig kunne man høre pigekoret synes ”Dejlig er jorden.” Så B S Ingemann er kendt nok.
Margit Schelde, menighedsrådsformand Sorø Klosterkirke fortæller:
”Salmesangen er fællesskabsskabende, salmerne giver os den samme ramme, vores fælles forståelse, fælles historie. Den fælles salmesang med referencerammen, det kristne budskab/ biblen set i Luthers fortolkning gør at vi også kan synge sammen med svenskere, nordmænd englændere, tyskere, amerikanere. Salmerne er ”små” prædikerne i sig selv, en ekstra måde at forkynde, danne billeder, om næstekærlighed, de vigtigste ting i vores tilværelse, i menneskelivet, udfordringerne ved at leve livet. Livets vilkår og om at dø med fred i sjælen.
Min yndlingssalme af B S Ingemann er I østen stiger solen op; og alle de øvrige morgensalmer og de fleste af hans øvrige salmer. Dejlig er jorden, tillige med hans aftensange.
Styrken ved salmerne, er den gave vi har fået af digterne, er at de har sat ord på mange af de følelser vi mennesker skal gennemgå i et levet liv. I hverdagen, i familielivet, sammen med vennerne, ja hele verdenssituationen.
Salmerne kan hjælpe os til, være med til at finde livets mening, at glæde os ved hverdagen, naturen, livets vidunder.
Først og fremmest at skabe et fællesskab, en fornemmelse af at høre til. Det kan jeg lide”