I disse år arbejder Banedanmark på en historisk stor udbygning af jernbanen, hvor denne sommers sporarbejder spiller en vigtig rolle. Arbejdet med fornyelsen og de store projekter er nødvendige og vil på sigt give en mere driftssikker jernbane, så passagererne i fremtiden kan se frem til en hurtigere og mere behagelig rejse, færre aflysninger og flere tog til tiden.
“Vi arbejder hele tiden på at vedligeholde og forbedre jernbanen, og de store projekter er nødvendige, så togdriften bliver mere driftssikker. Denne sommer har vi særligt store arbejder i sporene, hvor vi både laver omfattende fornyelse, samtidig med at vi også arbejder i sporene i forbindelse med udrulning af digitale signalsystemer og elektrificeringen af særligt Fredericia-Aarhus-Aalborg,” fortæller anlægsdirektør i Banedanmark, Peter Jonasson, om sommerens mange sporarbejder.
Sommerens rejsepas og lavere frekvens
Selvom sommerens sporarbejder er nødvendige, forstår Banedanmark godt, at det er en ulempe for alle dem, der også bruger toget over sommeren.
“Vi forstår godt, at det kan være generende for passagererne, når der er sporarbejde. Især når man gerne vil ud at opleve den danske land med tog, og man måske også har fået skaffet sig det attraktive Rejsepas. Det gode råd er, at man som togpassager planlægger sin rejse på Rejseplanen,” siger anlægsdirektøren.
Når Banedanmark planlægger sporarbejde, sker det lang tid i forvejen – og i nogen tilfælde helt op til 30 måneder før. Samtidig bestræber Banedanmark sig på at lægge sporarbejde i sommermånederne, hvor der er færre, der bruger toget. Den kombination gør, at det denne sommer desværre kan gå ud over folk med Rejsepasset.
Sikkert arbejde i sporene
På Sjælland gennemfører Banedanmark en række vigtige fornyelsesarbejder, hvor sporene er slidte. På flere strækninger i Jylland udruller vi et nyt digitalt signalsystem, forbereder elektrificering af jernbanen, mens vi andre steder i det jyske fornyer sporene.
Da Banedanmark er nødt til at spærre sporene, så vi kan arbejde sikkert, er der over sommeren nogle strækninger, der vil blive betjent af togbusser. Andre steder vil der være reduceret kapacitet.
“Vi gør naturligvis alt, hvad vi kan for styre og afvikle togtrafikken så smidigt som muligt under sporarbejderne, men jernbanen er et sammenhængende system, og derfor kan uventede problemer indimellem give lidt større forsinkelser i perioder, hvor der er færre spor til rådighed. Vi håber derfor på lidt ekstra tålmodighed fra de rejsende den kommende sommer,” fortæller Nicolai Smidt Sigsgaard, områdechef i Trafikstyring i Banedanmark.
Banedanmark råder altid togpassagerer til at planlægge sin rejse på Rejseplanen. På Rejseplanen vil alle sommerens ændringer være opdateret, og det fremgår, hvis man er nødt til at tage med togbus på en strækning.
Oversigt over sommerens sporarbejde
• Roskilde-Ringsted: Total spærret i perioden 16.7-8.8: Indsat togbusser. Reduceret trafik i perioden 3.7-16.7 og 8.8-3.10
• København-Høje Taastrup (kun fjerntog): Total spærret i perioden 4.7-25.7: Indsat togbusser
• Glostrup-Høje Taastrup: Reduceret trafik i perioden 2.8-3.10
• Hovedgaard-Skanderborg: Reduceret trafik i perioden 8.7.-25.7
• Hadsten-Langå: Reduceret trafik i perioden 17.6.-13.7. og 20.7.-19.8
• Brabrand-Mundelstrup: Reduceret trafik i perioden 28.6.-20.7
• Mundelstrup-Hinnerup: Reduceret trafik i perioden 31.7.-19.8
• Hinnerup-Hadsten: Reduceret trafik i perioden 13.7.-31.7
• Hobro-Aalborg: Total spærring i perioden 12.8.-15.8: Indsat togbusser
• Holstebro-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-8.8: Indsat togbusser
• Viborg-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-1.8: Indsat togbusser
• Struer-Thisted: Total spærring i perioden 1.5.-26.9: Indsat togbusser
• Herning-Silkeborg: Reduceret trafik i perioden 20.6.-8.7
• Herning-Skanderborg: Reduceret trafik i perioden 8.7.-18.7
• S-banen: Allerød-Hillerød: Reduceret trafik i perioden 1.7.-29.8