En berejst og vidende mand fra Tersløse besøgte for nylig Tersløsegaard medbringende en overraskende oplysning, der normalt ikke indgår i den ellers så omfattende Holberg-forskning: Holberg er en by på den anden side af Jorden.

Dog kun en elendig flække med få hundrede indbyggere beliggende på det yderste af Vancouver Island i British Columbia i det alleryderste vestlige Canada. Man kan komme ud til Holberg ad verdens formentlig længste Holbergsvej, den godt 50 km lange grusvej Holberg Road fra nærmeste naboby, Port Hardy.

Holberg – udtales HÅLBØRRG ! – blev grundlagt omkring år 1900 af skandinaviske kolonister, som blev lokket dertil af den canadiske ”Land Titles Act” fra 1884, der gav jord til indvandrere. Samtidig satsede de på at kunne ernære sig ved fiskeri. Sandsynligvis var det nordmanden Bernt Rønning, som fandt på at opkalde stedet efter sin store landsmand. Holberg blev dog aldrig noget eldorado, for jorden var fuld af sten, fiskeriet var sløjt og det regnede ustandselig, mens der stod en stiv kuling ind over det hele. Så allerede i 1914 var mange flyttet derfra igen.

De tilbageblevne klarede sig med skovhugst. Under Den Kolde Krig fik Holberg fra 1954 en opblomstring som militærbase med radarvarslingsstation. Basen lukkede i 1991. I dag bor der ifølge den lokale ejendomsmægler ”BC Island Homes” godt 200 mennesker i Holberg, som har følgende attraktioner: en grundskole, en læge, en benzintank, en købmand og et værtshus…

Tak til Allan Aistrup, Tersløsegård, for tekst og foto